
Choroba nowotworowa nie bierze się znikąd. Zazwyczaj jest uwarunkowana genetycznie. Jednak równie częstym powodem wystąpienia raka jest prowadzony przez nas niezdrowy tryb życia. Dokładnie tak – profilaktyka jest ważna a my o niej zapominamy.
REKLAMA
Warto zadbać o siebie i swoich bliskich i wiedząc o tym, że mamy wpływ na przysłowiowy „lot rakiety”, możemy poczynić pewne kroki zmniejszające potencjalne ryzyko wystąpienia nowotworu.
Nie chodzi tu jedynie o regularne badania kontrolne, czy o „dmuchanie na zimne” i bycie uważnym na każdy drobiazg, który nas niepokoi. Profilaktyka to również odpowiednia dieta. Niekoniecznie eliminacyjna. Bo choć naukowcy wskazują, że alkohol i tłuste posiłki mogą nam zaszkodzić, istnieją produkty, które wręcz przeciwnie - pomogą nam uchronić się przed wystąpieniem choroby nowotworowej.
1. Kawa
Nie ma znaczenia, czy jest to ukochana mała czarna czy pyszna latte z dużą ilością pianki. Badania potwierdzają, że zapobiega rakowi wątroby. Tu jednak należy być ostrożnym i nie przesadzać z ilością pobudzającego trunku. Nadmiar kawy bowiem może powodować skoki ciśnienia i niedobory niektórych składników.
Nie ma znaczenia, czy jest to ukochana mała czarna czy pyszna latte z dużą ilością pianki. Badania potwierdzają, że zapobiega rakowi wątroby. Tu jednak należy być ostrożnym i nie przesadzać z ilością pobudzającego trunku. Nadmiar kawy bowiem może powodować skoki ciśnienia i niedobory niektórych składników.
2. Owoce
Witaminki, witaminki.. chronią nas przed zachorowaniem na raka płuc. Ktoś podniesie argument – no tak, ale nie w nadmiarze. Fruktoza, czyli cukier zawarty w owocach może zaszkodzić. Już wyjaśniam. Fruktoza faktycznie jest szkodliwa dla naszego organizmu, ale tylko wtedy, gdy jest spożywana w dużych ilościach, dlatego jej szkodliwość nie dotyczy owoców. Aby sobie zaszkodzić, trzeba by było zjeść kilogramy, jeśli nie tony owoców.
Witaminki, witaminki.. chronią nas przed zachorowaniem na raka płuc. Ktoś podniesie argument – no tak, ale nie w nadmiarze. Fruktoza, czyli cukier zawarty w owocach może zaszkodzić. Już wyjaśniam. Fruktoza faktycznie jest szkodliwa dla naszego organizmu, ale tylko wtedy, gdy jest spożywana w dużych ilościach, dlatego jej szkodliwość nie dotyczy owoców. Aby sobie zaszkodzić, trzeba by było zjeść kilogramy, jeśli nie tony owoców.
Może zainteresować cię także: Nawet przy zdrowej diecie możesz cierpieć na niedobory! Sprawdź, jak je rozpoznać i wyeliminować
3. Produkty bogate w błonnik
Te zapobiegają występowaniu raka jelita grubego. To dzięki pozytywnemu oddziaływaniu błonnika na cały organizm. Chroni on przed zaparciami, mechanicznie drażni ściany jelita grubego i przyspiesza jego perystaltykę. Ponadto wychwytuje toksyczne związki, np. toksyny bakteryjne, metale ciężkie i zapobiega ich wchłanianiu do organizmu. Jednym słowem - działa odtruwająco. Błonnik wpływa również pozytywnie na gospodarkę lipidową organizmu. Obniża stężenie cholesterolu, zwiększa wydalanie tłuszczów ze stolcem i obniża stężenie trójglicerydów. Dzięki temu zmniejsza ryzyko miażdżycy i innych niebezpiecznych chorób układu krążenia. I pęcznieje w żołądku dając uczucie sytości, co za tym idzie - pomaga schudnąć.
Te zapobiegają występowaniu raka jelita grubego. To dzięki pozytywnemu oddziaływaniu błonnika na cały organizm. Chroni on przed zaparciami, mechanicznie drażni ściany jelita grubego i przyspiesza jego perystaltykę. Ponadto wychwytuje toksyczne związki, np. toksyny bakteryjne, metale ciężkie i zapobiega ich wchłanianiu do organizmu. Jednym słowem - działa odtruwająco. Błonnik wpływa również pozytywnie na gospodarkę lipidową organizmu. Obniża stężenie cholesterolu, zwiększa wydalanie tłuszczów ze stolcem i obniża stężenie trójglicerydów. Dzięki temu zmniejsza ryzyko miażdżycy i innych niebezpiecznych chorób układu krążenia. I pęcznieje w żołądku dając uczucie sytości, co za tym idzie - pomaga schudnąć.
Gdzie go szukać? Przede wszystkim w warzywach (np. marchew, dynia, buraki, brokuły, papryka) i owocach (np. czarne porzeczki, maliny, gruszki, truskawki, jabłka i suszone owoce). Także w płatkach owsianych, otrębach, jęczmieniu i produktach pełnoziarnistych takich jak kasza gryczana, chleb żytni, brązowy ryż czy musli.
4. Warzywa cebulowe
Zapobiegają nowotworom żołądka i jelita grubego I mowa tu nie tylko o cebuli, ale przede wszystkim o czosnku. Jeden do trzech ząbków dziennie stanowi podporę systemu odpornościowego. Dodany do potraw nie tylko dodaje im smaku, ale jednocześnie skutecznie redukuje zagrożenie nowotworowe. Zawarta w antyrakowych warzywach cebulowych (także w czosnku) allicyna ma wszechstronne działanie antyoksydacyjne, antywirusowe, antynowotworowe i odtruwające.
Zapobiegają nowotworom żołądka i jelita grubego I mowa tu nie tylko o cebuli, ale przede wszystkim o czosnku. Jeden do trzech ząbków dziennie stanowi podporę systemu odpornościowego. Dodany do potraw nie tylko dodaje im smaku, ale jednocześnie skutecznie redukuje zagrożenie nowotworowe. Zawarta w antyrakowych warzywach cebulowych (także w czosnku) allicyna ma wszechstronne działanie antyoksydacyjne, antywirusowe, antynowotworowe i odtruwające.
5. Alkohol
Zapytacie jak to? Przecież wspominałam na początku, że jest szkodliwy. Ma działanie rakotwórcze, zwiększa ryzyko raka jamy ustnej, przełyku, jelita grubego i piersi. Owszem – w dużych ilościach. Nawyki żywieniowe chroniące przed rakiem obejmują jednak spożycie alkoholu. Dlatego nie powinno się przekraczać dozwolonej dawki alkoholu: maksymalnie jeden kieliszek dziennie dla kobiet i dwa kieliszki dla mężczyzn. Co więcej, powinien to być alkohol niskoprocentowy. Wyjątkiem jest czerwone wino, które zawiera antyoksydanty oraz substancje wykazujące właściwości przeciwnowotworowe.
Zapytacie jak to? Przecież wspominałam na początku, że jest szkodliwy. Ma działanie rakotwórcze, zwiększa ryzyko raka jamy ustnej, przełyku, jelita grubego i piersi. Owszem – w dużych ilościach. Nawyki żywieniowe chroniące przed rakiem obejmują jednak spożycie alkoholu. Dlatego nie powinno się przekraczać dozwolonej dawki alkoholu: maksymalnie jeden kieliszek dziennie dla kobiet i dwa kieliszki dla mężczyzn. Co więcej, powinien to być alkohol niskoprocentowy. Wyjątkiem jest czerwone wino, które zawiera antyoksydanty oraz substancje wykazujące właściwości przeciwnowotworowe.
Źródło: zwrotnikraka.pl, abczdrowie.pl
