logo
Fot. Pixabay /stokpic.com / CC0 License
Reklama.
Rakotwórcze produkty
/ Fot. Pixabay / kaboompics.com / CC0 License
Według naukowców 60-70 proc. nowotworów, można wyeliminować dzięki zmianom w stylu życia i diecie. Co w takim razie powinniśmy wyrzucić lub znacznie ograniczyć w naszym jadłospisie, jeśli chcemy cieszyć się dobrym zdrowiem? Poznajcie 9 popularnych produktów, które sprzyjają zachorowalności na raka
Biała mąka
/ Prawo autorskie: ildipapp / 123RF Zdjęcie Seryjne
Komercyjne zboża uprawiane są z nasion zawierających fungicyd, potem opryskiwane są pestycydami i przechowywane w pojemnikach pokrytych środkami owadobójczymi. Dodatkowo stosuje się do nich tlenek chloru, który ma działanie konserwujące i wybielające. Żywność zrobiona z białej mąki, jest więc bardziej toksyczna niż inna. Ponadto, produkty te mają wysoki indeks glikemiczny, który sprzyja wzrostowi nowotworów.
Popcorn z mikrofalówki
/ Prawo autorskie: bhofack2 / 123RF Zdjęcie Seryjne
Folia w której znajdują się ziarna kukurydzy pokryta jest perfluoroalkilowem, kwasem perfluorooktanowym (PFOA) oraz perfluorooctane sulfonic (PFOS), aby zapobiec cieknięciu oleju przez opakowanie. Po podgrzaniu, substancje te wnikają do popcornu. Kwas perfluorooktanowy wpływa na bezpłodność i powoduje raka wątroby oraz jąder.
Cukier i słodziki
/ Prawo autorskie: krmk / 123RF Zdjęcie Seryjne
Słodziki mają działanie rakotwórcze, wpływają one na raka mózgu, pęcherza, chłoniaki oraz białaczkę. Cukier również nie jest lepszą alternatywą, ponieważ udowodniono, że komórki nowotworowe żywią się właśnie cukrem.
Ryby hodowlane
/ Fot. Pexels / stock.tookapic.com / CC0 License
Według raportów, ryby hodowane na sprzedaż, mają znacznie więcej zanieczyszczeń chemicznych, niż te żyjące dziko. Przykładem jest tu łosoś hodowlany, który rakotwórczych dioksan zawiera 10 razy więcej niż łosoś dziki. W hodowlach stosuje się też często antybiotyki i pestycydy.
Alkohol
/ Fot. Pexels / kaboompics.com / CC0 License
Może on wpływać na rozwój raka jelita grubego. Wykazano, że wraz z niezdrowym trybem życia i dietą stanowi znaczący czynnik zwiększający zachorowalność na ten nowotwór.
Grillowane i wędzone mięso
/ Fot. Pexels / kaboompics.com / CC0 License
Lekarze apelują, żeby znacząco je ograniczyć. Niektóre typy spalania powodują bowiem produkcję policyklicznych węglowodorow aromatyczne lub PHAs. Kapiący z mięsa tłuszcz powoduje zwiększony ogień i dym, co zwiększa wchłanianie toksycznych substancji do mięsa.
Chipsy
/ Prawo autorskie: handmadepictures / 123RF Zdjęcie Seryjne
O tym, że chipsy nie są zdrowe, wiedzą chyba wszyscy. Warto jednak przypomnieć, że posiadają one duże ilości akrylamidu, którego długotrwałe spożywanie sprzyja rozwojowi raka.
Pokarmy z prążkowanych puszek
/ Prawo autorskie: elvinphoto / 123RF Zdjęcie Seryjne
Zawierają one Bisfenol A (BPA), produkt którym okrywa się puszki. Wykazano, że jest on związany z rakiem, niepłodnością, cukrzycą i otyłością. Kupując produkty w puszkach, warto spojrzeć czy posiadają one oznaczenie „bez BPA”, w przeciwnym wypadku polecamy zrezygnować z zakupu.
Przetworzona żywność
/ Prawo autorskie: tan4ikk / 123RF Zdjęcie Seryjne
Dietetycy od dawna zalecają unikanie przetworzonej żywności. Zawiera ona duże ilości azotynów i azotanów, czyli środków konserwujących, które mogą w ilościach zwiększyć ryzyko wystąpienia raka żołądka i innych nowotworów.

Źródła: se.pl, onalubi.pl