![Fot. Flickr/[url=https://www.flickr.com/photos/brenneman/5549944184/]various brennemans[/url] / [url=http://bit.ly/CC-BY-SA-2]CC BY-SA[/url]](https://m.mamadu.pl/c6171b4520a8ba51a6e9fbfcbda477e7,360,0,0,0.jpg)
Prawidłowe żywienie dzieci to dbanie o to, by ich dieta była zgodna z aktualnymi zaleceniami żywieniowymi, zbilansowana. Musimy pamiętać o tym, że prawidłowe żywienie najmłodszych to karmienie w pierwszym półroczu życia wyłącznie piersią. W drugim półroczu należy zadbać o odpowiednie i umiejętne rozszerzanie diety dziecka. Rozszerzanie to właściwy dobór produktów, które mają zaspokoić potrzeby żywieniowe dziecka nie tylko pod względem energii, ale także ważnych składników odżywczych, np.: białek, tłuszczów, węglowodanów oraz składników mineralnych i witamin.
Ile mlecznych produktów powinno zjadać dziecko w ciągu dnia? Polskie mamy na pewno złapią się za głowę słysząc, że ich dzieci zazwyczaj nie dostają połowy tej ilości produktów mlecznych, którą powinny jeść codziennie. Wiele z maluchów spożywa tylko jeden posiłek mleczny w ciągu dnia, co jest zdecydowanie niewystarczające, by rosnący organizm był w stanie pokryć zapotrzebowanie na wapń i witaminę D. Rodzice często nie wiedzą, jak ważne jest dostarczenie trzech, a najlepiej czterech porcji mlecznych produktów, które w ciągu dnia powinno zjadać dziecko.
Oczywiście nie trzeba zmuszać dzieci do wypijania czterech szklanek mleka dziennie. Mimo iż mleko jest bogate w ten cenny pierwiastek, nie każde dziecko będzie miało na nie ochotę. Warto wiedzieć, że źródeł wapnia w diecie dziecka jest zdecydowanie więcej.
Na co zwracać uwagę wybierając żywność dla najmłodszych? Warto wybierać produkty godne zaufania, opracowane przy współudziale ekspertów lub rekomendowane przez instytuty medyczne. Rodzice chcą mieć pewność, że posiłki jakie kupują pociechom, spełniają wyśrubowane normy i są najlepszą alternatywą dla czasochłonnego przygotowania domowego jedzenia.
nstytut Matki i Dziecka opiniuje produkty spożywcze biorąc pod uwagę ich skład ilościowo – jakościowy, wartości odżywcze, dostosowanie do potrzeb żywieniowych dzieci, jakość zdrowotną oraz wartość dodaną tych produktów, która wyróżnia je spośród innej tego typu żywności znajdującej się na rynku.