
REKLAMA
Spirulina to jednokomórkowy organizm, a jej nazwa pochodzi od łacińskiego słowa „spirala” ze względu na jej spiralny kształt. Stosowanie spiruliny jako pokarmu sięga IX wieku. Uważa się też, że była ona używana przez Azteków w XVI wieku. Spirulina należy do najstarszych i najprostszych form życia na ziemi, czyli cyjanobakterii. Czasami spirulinę nazywa się „zielonym złotem” lub „wodnym żeń–szeniem”. Można się też spotkać z określeniem „mleko Matki Ziemi”.
Dlaczego spirulina jest potrzebna? Bo dostarcza substancji odżywczych, których najczęściej brakuje w codziennej diecie.
– Uzupełnia składniki odżywcze u osób z problemami trawienia, wchłaniania i wydalania;
– zaspokaja apetyt, gdyż dostarcza niezbędnych substancji odżywczych osobom dbającym o wagę;
– zastępuje często nielubiane warzywa;
– dostarcza dawkę odżywczych substancji tym wszystkim, którzy nie mają czasu na regularne, zbilansowane posiłki .
– zaspokaja apetyt, gdyż dostarcza niezbędnych substancji odżywczych osobom dbającym o wagę;
– zastępuje często nielubiane warzywa;
– dostarcza dawkę odżywczych substancji tym wszystkim, którzy nie mają czasu na regularne, zbilansowane posiłki .
Specjalistyczne badania wykazały, że spirulina zawiera 300 procent więcej wapnia niż mleko pełnotłuste, 23 razy więcej żelaza niż szpinak, 39 razy więcej więcej beta–karotenu niż marchewki i 375 proc. więcej białka niż tofu.
Znajdują się w niej również witaminy A, C, D, K, E i z grupy B, magnez, jod, selen i potas. W spirulinie obecne są też bardzo cenne dla zdrowia nienasycone kwasy tłuszczowe omega–3 i omega–6, a w szczególności kwas gamma–linolenowy. Zawiera również kwas alfa–linolenowy, kwas linolowy, kwas eikozapentaenowy (EPA), kwas dokozaheksaenowy (DHA).
Cała ta zdrowotna mikstura sprawia, że organizm dostaje bardzo zdrowe składniki i oczyszcza się z tych szkodliwych, w tym metali ciężkich. Eksperci wyliczyli, że zaledwie jeden gram spiruliny ma tyle samo wartości odżywczych co kilogram warzyw. Wśród prozdrowotnych właściwości można wymienić:
– obniżenie stężenia cholesterolu we krwi;
– wzmocnienie układu odpornościowego;
– działanie antynowotworowe;
– pomoc w leczeniu cukrzycy i otyłości;
– pobudzenie procesu krwiotwórczego;
– działanie przeciwwirusowe;
– usprawnienie procesów metabolicznych;
– poprawę w funkcjonowaniu wzroku.
– obniżenie stężenia cholesterolu we krwi;
– wzmocnienie układu odpornościowego;
– działanie antynowotworowe;
– pomoc w leczeniu cukrzycy i otyłości;
– pobudzenie procesu krwiotwórczego;
– działanie przeciwwirusowe;
– usprawnienie procesów metabolicznych;
– poprawę w funkcjonowaniu wzroku.
Spirulina lub jej wyciągi charakteryzują się także właściwościami antyalergicznymi. Ze względu na swój bogaty skład spirulina zalecana jest szczególnie osobom osłabionym, z niedoborami żelaza i stosującym diety odchudzające. Jej spożywanie, ze względu na dużą zawartość białka, zaleca się też wegetarianom. Pismo AARP, o największym nakładzie na świecie wydawane przez American Association of Retired People, stawia spirulinę na pierwszym miejscu jako „pokarm, który może wydłużyć życie”.
Spirulina najczęściej sprzedawana jest w postaci tabletek, ale do celów kulinarnych najlepiej wybrać sproszkowaną – znajdziemy ją w sklepach ze zdrową żywnością (100 g ok. 30 zł). Zalecana dzienna dawka to 1–3 łyżeczki. Co prawda ma dość specyficzny smak i aromat, ale w kuchni zastosowana umiejętnie będzie zdrowym dodatkiem do potraw. Niewielką ilość spiruliny można np. dodać do soku, najlepiej domowej roboty. Spirulina sprawdzi się również jako dodatek do koktajli, sosów czy dipów podawanych na zimno.
Wybierając spirulinę trzeba jednak wiedzieć, że spirulina spirulinie nie równa. Mniej składników odżywczych mają te hodowane w wodach słodkich. Wielu klientów wybiera więc hawajską spirulinę firmy Cyanotech ze względu na pewność otrzymania produktu najwyższej jakości.