Słodkie dzieciństwo bez cukru? Stewia w diecie najmłodszych
Artykuł powstał we współpracy ze Stewiarnia.pl
19 stycznia 2015, 00:57·3 minuty czytania
Publikacja artykułu: 19 stycznia 2015, 00:57
Dzieci uwielbiają cukier, ale ich organizm wręcz przeciwnie. Rozwiązaniem dylematu, przed którym często stają rodzice: „sprawić dziecku słodką przyjemność, czy zabronić tego ze względu na zdrowie” jest stewia – naturalna i bez kalorii. Poopowiadamy, jak jej używać.
Reklama.
Stewia to słodka roślina z Paragwaju i świetna alternatywa dla cukru. Z jej liści pozyskuje się substancje nawet kilkaset razy słodsze od cukru, które nie dostarczają organizmowi kalorii i mają niemal zerowy indeks glikemiczny. Słodziki z ekstraktu ze stewii zostały dopuszczone do stosowania przez Unię Europejską w 2011. W Polsce dostępne są pod różnymi postaciami – każdy z nich sprawdzi się w innym zastosowaniu w Waszej kuchni.
Stewia w kryształkach – do gotowania i pieczenia
Jeśli lubicie piec, sięgnijcie po stewię w kryształkach. Wygląda tak samo jak cukier i łatwo stosuje się ją jako jego zamiennik. Najprostszym rozwiązaniem są kryształki 1:1, których używa się w takich samych ilościach jak cukru. Stewia w kryształkach nadaje się do pieczenia i gotowania w wysokich temperaturach. Nie gorzknieje nawet przy 200 stopniach, tak jak robią to sztuczne słodziki. Bez problemu dodaje się ją do wypieków, przetworów czy naleśników, tak uwielbianych przez dzieci.
.
Stewia w płynie – do ulubionych deserów Waszych pociech
Stewia w płynie jest idealna do słodzenia wszystkiego co płynne lub półpłynne. Można nią słodzić koktajle owocowe, kakao, ciasto na placki, budynie, bitą śmietanę, różnego rodzaju sosy i desery. Stewia w płynie doda słodyczy kwaśnemu z natury jogurtowi, herbacie czy pomidorówce. Trzy krople odpowiadają jednej kostce cukru i mają prawie zero kalorii. 100 ml stewii w płynie to równowartość 3,2 kg cukru, dlatego opakowanie wystarczy nawet na kilka miesięcy.
Stewia w tabletkach – dla Mamy do herbaty lub do kawy dla Taty[/b]
Stewia w tabletkach idealnie nadaje się do ciepłych napojów, bardzo dobrze się rozpuszcza i nadaje napojowi słodkiego smaku. Jedna tabletka odpowiada jednej kostce czy łyżeczce cukru, a ma tylko ułamek kalorii (o,12 kcal).
Słodycze ze stewią – dla dużych i małych
Co tu dużo mówić, czasami i dziecko, i my, po prostu musimy sięgnąć po batonik, który ze względu na wysoką zawartość cukru, do najzdrowszych nie należy. Tutaj też z pomocą przychodzi stewia – słodycze z jej dodatkiem nie zawierają cukru (sacharozy). – Nasze czekolady słodzone stewią nie różnią się smakiem od tych słodzonych cukrem, ale są mniej kaloryczne i mają więcej błonnika, który zajął miejsce cukru – mówi Beata Straszewska ze Stewiarnia.pl.
W sklepach pojawia się coraz więcej tego rodzaju produktów: czekolady, batony, lizaki, gumy do żucia, orzechowy krem do smarowania – jeśli już dawać najbliższym ich ulubione słodycze, to tylko w takiej, zdrowszej wersji.
Przepis na ekspresowe placki bananowe bez cukru. W sam raz na pyszne śniadanie!
Sposób przygotowania:
1. W misce rozgnieć banany, a następnie dodaj do nich jajka, mąkę i stewię Natusweet. Wymieszaj wszystko dokładnie.
2. Smaż placki na złoto, na gorącej patelni z odrobiną tłuszczu.
3. Podawaj z masłem orzechowymi lub dżemem i twarogiem dosłodzonym stewią w płynie.
Sprzedawana przez nas stewia w kryształkach jest połączona z erytrytolem, naturalną substancją pochodzącą z winogron bądź gruszek, która doskonale balansuje charakterystyczny posmak stewii, dzięki czemu jest on zupełnie niewyczuwalny.