Reklama.
Stewia to słodka roślina z Paragwaju i świetna alternatywa dla cukru. Z jej liści pozyskuje się substancje nawet kilkaset razy słodsze od cukru, które nie dostarczają organizmowi kalorii i mają niemal zerowy indeks glikemiczny. Słodziki z ekstraktu ze stewii zostały dopuszczone do stosowania przez Unię Europejską w 2011. W Polsce dostępne są pod różnymi postaciami – każdy z nich sprawdzi się w innym zastosowaniu w Waszej kuchni.
Stewia w kryształkach – do gotowania i pieczenia
Jeśli lubicie piec, sięgnijcie po stewię w kryształkach. Wygląda tak samo jak cukier i łatwo stosuje się ją jako jego zamiennik. Najprostszym rozwiązaniem są kryształki 1:1, których używa się w takich samych ilościach jak cukru. Stewia w kryształkach nadaje się do pieczenia i gotowania w wysokich temperaturach. Nie gorzknieje nawet przy 200 stopniach, tak jak robią to sztuczne słodziki. Bez problemu dodaje się ją do wypieków, przetworów czy naleśników, tak uwielbianych przez dzieci.
Stewiarnia.pl
Sprzedawana przez nas stewia w kryształkach jest połączona z erytrytolem, naturalną substancją pochodzącą z winogron bądź gruszek, która doskonale balansuje charakterystyczny posmak stewii, dzięki czemu jest on zupełnie niewyczuwalny.
.
Stewia w płynie – do ulubionych deserów Waszych pociech
Stewia w płynie jest idealna do słodzenia wszystkiego co płynne lub półpłynne. Można nią słodzić koktajle owocowe, kakao, ciasto na placki, budynie, bitą śmietanę, różnego rodzaju sosy i desery. Stewia w płynie doda słodyczy kwaśnemu z natury jogurtowi, herbacie czy pomidorówce. Trzy krople odpowiadają jednej kostce cukru i mają prawie zero kalorii. 100 ml stewii w płynie to równowartość 3,2 kg cukru, dlatego opakowanie wystarczy nawet na kilka miesięcy.
Stewia w płynie jest idealna do słodzenia wszystkiego co płynne lub półpłynne. Można nią słodzić koktajle owocowe, kakao, ciasto na placki, budynie, bitą śmietanę, różnego rodzaju sosy i desery. Stewia w płynie doda słodyczy kwaśnemu z natury jogurtowi, herbacie czy pomidorówce. Trzy krople odpowiadają jednej kostce cukru i mają prawie zero kalorii. 100 ml stewii w płynie to równowartość 3,2 kg cukru, dlatego opakowanie wystarczy nawet na kilka miesięcy.
Stewia w tabletkach – dla Mamy do herbaty lub do kawy dla Taty[/b]
Stewia w tabletkach idealnie nadaje się do ciepłych napojów, bardzo dobrze się rozpuszcza i nadaje napojowi słodkiego smaku. Jedna tabletka odpowiada jednej kostce czy łyżeczce cukru, a ma tylko ułamek kalorii (o,12 kcal).
Stewia w tabletkach idealnie nadaje się do ciepłych napojów, bardzo dobrze się rozpuszcza i nadaje napojowi słodkiego smaku. Jedna tabletka odpowiada jednej kostce czy łyżeczce cukru, a ma tylko ułamek kalorii (o,12 kcal).
Słodycze ze stewią – dla dużych i małych
Co tu dużo mówić, czasami i dziecko, i my, po prostu musimy sięgnąć po batonik, który ze względu na wysoką zawartość cukru, do najzdrowszych nie należy. Tutaj też z pomocą przychodzi stewia – słodycze z jej dodatkiem nie zawierają cukru (sacharozy). – Nasze czekolady słodzone stewią nie różnią się smakiem od tych słodzonych cukrem, ale są mniej kaloryczne i mają więcej błonnika, który zajął miejsce cukru – mówi Beata Straszewska ze Stewiarnia.pl.
W sklepach pojawia się coraz więcej tego rodzaju produktów: czekolady, batony, lizaki, gumy do żucia, orzechowy krem do smarowania – jeśli już dawać najbliższym ich ulubione słodycze, to tylko w takiej, zdrowszej wersji.
Przepis na ekspresowe placki bananowe bez cukru. W sam raz na pyszne śniadanie!
Składniki:
- 2 banany
- 2 jajka
- 5 łyżek mąki orkiszowej
- 1 łyżeczka stewii w kryształkach Natusweet słodycz 1: 1
- dodatki: twaróg, masło orzechowe lub dżem
- 2 banany
- 2 jajka
- 5 łyżek mąki orkiszowej
- 1 łyżeczka stewii w kryształkach Natusweet słodycz 1: 1
- dodatki: twaróg, masło orzechowe lub dżem
Sposób przygotowania:
1. W misce rozgnieć banany, a następnie dodaj do nich jajka, mąkę i stewię Natusweet. Wymieszaj wszystko dokładnie.
2. Smaż placki na złoto, na gorącej patelni z odrobiną tłuszczu.
3. Podawaj z masłem orzechowymi lub dżemem i twarogiem dosłodzonym stewią w płynie.
1. W misce rozgnieć banany, a następnie dodaj do nich jajka, mąkę i stewię Natusweet. Wymieszaj wszystko dokładnie.
2. Smaż placki na złoto, na gorącej patelni z odrobiną tłuszczu.
3. Podawaj z masłem orzechowymi lub dżemem i twarogiem dosłodzonym stewią w płynie.
Przepis na 6 porcji
Czas przygotowania 20 min.
Więcej przepisów i informacji o stewii na www.stewiarnia.pl
Czas przygotowania 20 min.
Więcej przepisów i informacji o stewii na www.stewiarnia.pl