W celu utrzymania stanu równowagi mikroflory jelitowej stosuje się prebiotyki, probiotyki i synbiotyki. Prebiotyki są preparatami stymulującymi wzrost korzystnych kolonii bakteryjnych. Najczęściej są to węglowodany nieulegające trawieniu w przewodzie pokarmowym, takie jak oligosacharydy. Poprzez pozostawanie w świetle jelit wzmagają aktywność flory bakteryjnej oraz jej wzrost.
Prebiotyki znajdują zastosowanie w zapobieganiu zaparciom poprzez poprawę motoryki jelit oraz przyspieszanie opróżniania żołądka. Ponadto zwiększają wchłanianie wapnia, magnezu, cyku i żelaza z przewodu pokarmowego.
Probiotyki to bakterie, które podawane we właściwych ilościach mają korzystny wpływ na zdrowie człowieka. Do takich drobnoustrojów należą te produkujące kwas mlekowy (Lactobacillus i Bifidobacterium). Stymulują rozwój odporności, wpływają korzystnie na motorykę przewodu pokarmowego oraz biorą udział w syntezie witamin K, PP oraz witamin z grupy B. Stosuje się je w przypadku zaparć, kolki u niemowląt ale również w biegunkach, zarówno tych spowodowanych infekcją jak i terapią antybiotykami.
Synbiotyki są natomiast połączeniem dwóch powyższych preparatów czyli prebiotyku z probiotykiem. Dzięki temu oba preparaty wzmacniają swoje wzajemne działanie potęgując korzyści osiągane przez organizm. Takie zestawienie pozwala szybciej i skuteczniej uzyskać równowagę mikrobiologiczną organizmu.
Autor: lek. med. Dariusz Mróz
Specjalista pediatra
Absolwent Akademii Medycznej im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu. Specjalizuje się w chorobach wieku dziecięcego, zajmuje się także szczepieniami ochronnymi, żywieniem oraz oceną prawidłowego rozwoju dzieci zdrowych. Szczególne zainteresowania to choroby płuc oraz alergologia. Doświadczenie zdobył w trakcie pracy w Specjalistycznym Zespole Opieki Zdrowotnej nad Matką i Dzieckiem w Poznaniu. Dodatkowo od 25 lat prowadzi prywatną praktykę lekarską.