Przesilenie wiosenne, jesień, częste zmiany temperatury latem, stres czy niewłaściwe odżywianie to wszystko ma wpływ na odporność organizmu. Należy pamiętać, że dzieci które mają dobrą odporność przechodzą około 6 infekcji rocznie, natomiast przedszkolaki mogą dojść nawet do 10 infekcji na rok.
Po pierwsze należy zwrócić uwagę na dietę dziecka. Dieta powinna być odpowiednio zbilansowana, zawierać warzywa i owoce, które powinny kilka razy dziennie znajdować się w posiłkach. Warzywa, które je dziecko powinny być lokalne i sezonowe. Można podawać dzieciom także warzywa strączkowe, jednak na początek te lekkostrawne np. młody groszek lub bób, mogą być przetarte lub zmiksowane. Nie powinno się ich podawać częściej niż 2-3 razy na tydzień. Kolejnym elementem zdrowej diety są owoce. Są one bogatym źródłem witamin, jednak pożądane jest aby były to owoce regionalne i sezonowe – np. jabłka, truskawki, wiśnie, czereśnie czy gruszki. Kiszona kapusta jest bardzo dobrym źródłem witaminy C, zwłaszcza w miesiącach jesienno – zimowych, gdy brakuje świeżych, regionalnych warzyw i owoców. Ponadto kiszonki /kapusta, ogórki/ są źródłem bakterii piobiotycznych, których spożywanie znacznie zwiększa odporność
Jakie witaminy są najbardziej potrzebne przy wzmacnianiu odporności?
witamina C – znajduje się przede wszystkim w owocach cytrusowych, ale także w natce pietruszki
witamina A – duża zawartość w marchewce oraz dyni,
witamina E – jest obecna między innymi w pomidorach
By dziecko było zdrowe należy zadbać także o jego aktywność fizyczną oraz czas spędzany na świeżym powietrzu. Jest to niezbędne, aby organizm się dotlenił. W okresie jesienno zimowym można podawać dziecku preparaty wzmacniające odporność oparte na wyciągach roślinnych – jednak nie należy podawać kilku preparatów na raz. Kolejnym sposobem na wzmocnienie odporności jest podawanie tranu. Obecnie jest wiele preparatów tranu, który jest dostępny pod postacią kapsułek tak by wyeliminować jego niedobry smak. Olej ten jest bogaty w niezbędnie nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-3 oraz omega-6, a także jest źródłem witaminy D oraz A. Wszystkie te składniki są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, zwłaszcza w czasie intensywnego wzrostu dziecka.
Autor: lek. med. Dariusz Mróz
Specjalista pediatra
Absolwent Akademii Medycznej im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu. Specjalizuje się w chorobach wieku dziecięcego, zajmuje się także szczepieniami ochronnymi, żywieniem oraz oceną prawidłowego rozwoju dzieci zdrowych. Szczególne zainteresowania to choroby płuc oraz alergologia. Doświadczenie zdobył w trakcie pracy w Specjalistycznym Zespole Opieki Zdrowotnej nad Matką i Dzieckiem w Poznaniu. Dodatkowo od 25 lat prowadzi prywatną praktykę lekarską.