
Przy muffinach obowiązuje tylko jedna zasada - czym mniej mieszania, tym lepiej. Dlatego właśnie zaleca się mieszanie składników mokrych i suchych osobno, żeby po ich złączeniu, nie mieszać już za dużo. Mąka może nawet zostać miejscami nie końca wymieszana. Śmiało można robić to widelcem. Jeśli jednak się uprzesz i wrzucisz wszystko do jednej miski, też nie będzie tragedii. Postaraj się tylko rozmieszać widelcem najpierw jajka z mlekiem, tudzież innym płynem, żeby je troszkę napowietrzyć.
REKLAMA
Lista składników:
250 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
150 g cukru białego
40 g cukru brązowego (można pominąć, ale dodaje fajnego smaku)
1 łyżeczka imbiru (suszonego, mielonego)
1 czubata łyżeczka cynamonu
140 ml maślanki
120 ml oleju
1 łyżka miodu
2 jajka
2 gruszki (małe)
2 jabłka
12 małych łyżeczek Nutelli
cukier puder do posypania (opcjonalnie)
250 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
150 g cukru białego
40 g cukru brązowego (można pominąć, ale dodaje fajnego smaku)
1 łyżeczka imbiru (suszonego, mielonego)
1 czubata łyżeczka cynamonu
140 ml maślanki
120 ml oleju
1 łyżka miodu
2 jajka
2 gruszki (małe)
2 jabłka
12 małych łyżeczek Nutelli
cukier puder do posypania (opcjonalnie)
Zobacz TUTAJ krok po kroku, jak je przygotować :)
