instagram.com/djikecom

Przygotowanie pełnowartościowego, pysznego i niesamowicie lekkiego posiłku, za stosunkowo niewielkie pieniądze, jest prostsze niż Wam się wydaje!

REKLAMA
Składniki:
- jeden pstrąg łososiowy (połowa zawartości tacki, około 200 g)
- kilka różyczek brokuła (ze względu na porę roku użyłem mrożonego)
- 1/2 selera
- cytryna
- zielona pietruszka
- przyprawy: pieprz, sól, słodka papryka i curry
Przygotowanie:
1) usuwamy ewentualne ości z ryby, solimy i pieprzymy po stronie mięsa, skórę zostawiamy w spokoju i jej nie usuwamy
2) seler kroimy w paski, do miski wlewamy łyżkę oliwy, pół łyżeczki słodkiej papryki i pół łyżeczki curry, dodajemy seler i mieszamy tak, żeby przyprawy dokładnie przywarły do warzywa; przykrywamy i odkładamy do lodówki na godzinę
3) rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni i pieczemy seler w zamkniętym naczyniu żaroodpornym przez około 30-35 minut
4) brokuł gotujemy przez kilka minut tak, aby był lekko twardy i nie stracił koloru
5) na patelnię lekko posmarowaną olejem kokosowym kładziemy rybę, po stronie skóry, i lekko dociskamy mięso dłonią, przykrywamy patelnię; ryba powinna być gotowa w ciągu 4-5 minut, na koniec przewracamy ją delikatnię na drugą stronę, zdejmujemy z ognia i przykrywamy, aby pstrąg doszedł, nie wysechł i zachował temperaturę
6) podajemy z cytrynką i zieloną pietruszką
Smacznego