http://instagram.com/djikecom

Jak dobrze zacząć dzień? Oczywiście treściwym śniadaniem!

REKLAMA
Mój pomysł na śniadanie, to domowa, własnej roboty granola. Nie jestem fanem gotowych, sklepowych miksów naładowanych cukrem i niepotrzebnymi dodatkami. Przygotowanie granoli jest wybitnie proste. Potrzebujemy:
- 500 g zwykłych płatków owsianych
- 100 g pestek dyni
- 100 g pestek słonecznika
- 100 g rodzynek
- kilka daktyli
- garść pokrojonych na pół migdałów
- 1 szklanka mocnej herbaty
- 3-4 łyżki miodu
- sok z połowy cytryny
Przygotowanie, jest dwuetapowe: najpierw wsypujemy do miski płatki, pestki dyni i pestki słonecznika. Zalewamy je herbatą z miodem i cytryną. Taką mieszankę układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190-200 stopni na około 40 minut. Co 10 minut mieszamy zawartość blachy tak, aby wszystko się ładnie i równomiernie zrumieniło. Po upieczeniu i delikatnym przestudzeniu przesypujemy wszystko do pojemnika, dodajemy rodzynki, pokrojone daktyle i pokrojone migdały. Całość mieszamy. Prawda, że proste?
Do 4-5 łyżek granoli możemy dodać ulubiony jogurt naturalny, banana lub inny owoc. Taki zestaw gwarantuje świetny nastrój i sytość o poranku :)
Smacznego!