Uwielbiamy makarony - zwłaszcza te razowe, orkiszowe i z pszenicy durum. Ostatnio często wykorzystujemy w naszych przepisach mielone mięso z piersi indyka. Postanowiliśmy stworzyć odrobinę zdrowszą alternatywę dla klasycznego "bolognese".
Do przygotowania potrzebujemy:
- mielone mięso z piersi indyka 500g
- pieczarki ok 200g
- średnia cebula
- papryka czerwona
- przetarte pomidory lub gotowa passata (1 butelka)
- przyprawy: chilli, bazylia, czosnek, słodka papryka, sól i tymianek
Mięso podsmażamy delikatnie do zrumienienia i odstawiamy na bok. Przetarte pomidory lub gotową passatę (wybieramy te bez żadnych dodatków - 100% pomidorów) podsmażamy z cebulą i czosnkiem na patelni.
Dodajemy zrumienione pieczarki i paprykę. Cały sos przyprawiamy.
Po delikatnym przesmażeniu sosu dodajemy mięso i GOTOWE!