
REKLAMA
Płatki owsiane to bogactwo dobrodziejstw - błonnik, witaminy i aminokwasy są niewielką częścią tego co znajdziemy w tych maleństwach. Zawarta w nich na przykład witamina B6 ma korzystny wpływ na poprawę pamięci i koncentracji oraz lepsze przyswajanie wiedzy. Witamina B1 oraz kwas pantotenowy przeciwdziałają zmęczeniu podczas wysiłku fizycznego i umysłowego - skorzystają na tym zarówno młodsi jak i starsi członkowie każdej rodziny.
My bardzo często wykorzystujemy płatki jako bazę do króla naszych śniadań czyli omletu. W tym wydaniu to faktycznie KOMPLET potrzebny o poranku do idealnego startu dnia.
Do przygotowania dwóch średniej wielkości podstawowych omletów owsianych potrzebować będziemy:
- 60g płatków owsianych
- 4 białka jaj
- 1 żółtko
- 4 białka jaj
- 1 żółtko
Z tych składników przygotowujemy jednolitą masę, którą wylewamy na delikatnie wysmarowaną olejem lub oliwą patelnię i smażymy z dwóch stron na rumiany kolor.
Dlaczego padło określenie "podstawowy"? A dlatego, że to czym wzbogacimy masę zależy tylko od nas samych. Gamę dodatków ogranicza tylko nasza wyobraźnia i to czy mamy w danej chwili chęć na słodkości (tu sprawdzą się cynamon, żurawina, rodzynki, daktyle, kakao czy ksylitol), bądź na wersję bardziej wytrawną (szczypiorek, łosoś, tuńczyk, szynka).
My uzupełniamy od czasu do czasu nasze omlety zdrowymi tłuszczami z wszelkiego rodzaju pestek (dyni, słonecznika) i orzechów (laskowych, migdałów).
My uzupełniamy od czasu do czasu nasze omlety zdrowymi tłuszczami z wszelkiego rodzaju pestek (dyni, słonecznika) i orzechów (laskowych, migdałów).
Z doświadczenia wiemy, że płatki owsiane w tej wersji to bardzo wygodna przekąska w ciągu dnia lub na drugie śniadanie - do spakowania w śniadaniówkę lub pojemnik.
Smacznego!
Mr & Mrs Iron
Mr & Mrs Iron
znajdziecie nas również tutaj:
Mr & Mrs Iron na FB
Mr & Mrs Iron na FB