Dyniowe babeczki
Reklama.
- Babeczki dyniowe są po prostu pyszne - mówi Krysia zagryzając babeczkę.
- Zgadzam się, są wyśmienite. Dynia to całkiem smaczne warzywo.
- To w tych babeczkach jest dynia? - Krysia stale dziwi się światu.
- A jak ci się wydaje, czemu nazywają się dyniowe? I co kroiłaś przed chwilą?
- Dziwne - mówi Krysia.
- Niezwykle.

logo

BABECZKI DYNIOWE
Stopień trudności: średnio trudne
Pomoc rodziców: piekarniki, blender
Czas przygotowania: ok. 1 godziny

POTRZEBUJECIE:
Składniki na 12 babeczek:
1 i ¾ szklanki mąki
½ szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki soli
½ łyżeczki cynamonu
1 jajko
¾ szklanki mleka
1/3 szklanki oleju
1 szklanka purée z dyni (1 mała dynia)
możecie dodać garść rodzynek
maliny
biała polewa
fioletowy lukier
listek mięty do ozdoby

DO PRACY:
1. Dynię obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy do miękkości. Studzimy, miksujemy.
2. Miksujemy wszystkie składniki, oprócz purée z dyni i rodzynek, do uzyskania gładkiej masy.
3. Dodajemy purée z dyni i rodzynki, dokładnie mieszamy.
4. Ciasto przekładamy do foremek
5. Pieczemy około 25 minut w temperaturze 200 st. C.
6. Babeczki smarujemy białą polewą i układamy maliny. Całość skrapiamy fioletowym lukrem.
SMACZNEGO!
UWAGA! Babeczki nie wysychają. Możecie je więc przechować na następny dzień. Są jednak przepyszne, więc mało prawdopodobne, że to się uda.
logo
logo
logo
logo
logo