Uwaga! Jeżeli nie planujesz odciągać pokarmu, ten post jest też dla Ciebie. Czasem zdarza się, że z jakiegoś powodu piersi mamy jednak nie są na miejscu - i wcale nie musi się to wiązać z powrotem do pracy, a zwykłym (jakże nieprzewidywalnym) życiem.
Dlaczego mamy odciągają pokarm?
♦ Mama wraca do pracy
♦ Sytuacja losowa krzyżuje nam plany
♦ Mama i dziecko nie są razem przez całą dobę lub dziecko z jakiś powodów nie może być regularne przystawiane do piersi - np. w niektórych sytuacjach, gdy dziecko znajduje się w szpitalu
♦ Nawał pokarmu jest tak silny, że odciąganie przynosi mamie ulgę
♦ Mama w trakcie nawału odciąga nadmiar do zamrożenia na czarną godzinę
♦ Mama pobudza laktację
♦ Mama dostarcza pokarm podawany inną drogą (zazwyczaj w sytuacjach choroby, wcześniactwa)
Jaki sprzęt?
Ciekawe fakty
To zupełnie normalne, że ludzkie mleko bywa błękitnawe lub żółtawe. Ze ściągniętego mleka oddzieli się śmietanka, co jest procesem naturalnym; zatem przed podaniem dziecku butelki pokarm należy wstrząsnąć lub zamieszać
Jak odciągać pokarm?
Jeżeli ściągasz pokarm "na zapas", czyli jednocześnie karmiąc piersią dziecko - rozpocznij ściąganie godzinę po pierwszym porannym karmieniu. Możesz również ściągać pokarm równolegle podczas karmienia dziecka - ssanie piersi ułatwi wypływ pokarmu.
Wybierz wygodną pozycję zupełnie jak do karmienia, zadbaj o spokój i intymną atmosferę.
Przechowywanie mleka mamy
♦ w temperaturze pokojowej – świeże mleko po ściągnięciu ok. 4 godzin (nie dłużej niż 8 godzin)
♦ w lodówce w temperaturze +4 st. Celsjusza – do 96 godzin
♦ w zamrażalniku wewnętrznym do – 10 st. Celsjusza – tydzień
♦ w chłodziarko-zamrażalce w temperaturze do – 14 st. Celsjusza – kilka tygodni
♦ w zamrażalce w temperaturze do -20 st. Celsjusza – od 3 do 6 miesięcy
♦ mleko po rozmrożeniu♦ może stać w temperaturze pokojowej nie dłużej niż 4 godziny
♦ nigdy nie zamrażaj ponownie rozmrożonego pokarmu!