Ulubione potrawy dzieci przerobione na wersje FIT . Dla największych łasuchów.
mandtwins
13 lutego 2016, 00:02·3 minuty czytania
Publikacja artykułu: 13 lutego 2016, 00:02Chcesz odżywiać zdrowo dzieci?
Oto kilka ulubionych, dziecięcych potraw przerobionych na wersje FIT, wszystkie bez dodatku cukru!!! Większość z twarogiem i płatkami owsianymi zamiast mąki pszennej!!!
3-4 jajka
szklanka mąki (zmiksowane na drobny pył płatki owsiane, jęczmienne, jaglane – do wyboru)
szczypta soli – himalajskiej lub morskiej
3-4 łyżki oleju kokosowego lub rzepakowego
szklanka mleka
0.5 szklanki wody gazowanej
Ubijamy jajka, wlewamy mleko i dodajemy poszczególne składniki. Masę wkładamy na 30 minut (lub kilka godzin) do lodówki. Wyjmujemy ciasto naleśnikowe, rozgrzewamy patelnię, smarujemy minimalnie tłuszczem i ścieramy ten tłuszcz kawałkiem ręcznika papierowego (nie tym z przepisu), po czym smażymy cieniutkie naleśniki. Wychodzą naprawdę cienkie! :)
0.5 kg twarogu tłustego
kilka łyżek miodu (wymieszać)
2.Ciasteczka owsiane z bakaliami
500 gram płatków owsianych (lub mix płatków: owsiane, jaglane, jęczmienne)
5 jajek (ubitych)
kilka czubatych łyżek oleju kokosowego
bakalie, po około 100-150 gram: orzechy, pestki dyni, ananas kandyzowany w kostkach, pokrojone drobno daktyle i figi, morele, żurawina, itp – na co mamy ochotę.
Wszystko razem mieszamy. Odstawiamy na 20 minut by płatki trochę namokły, po czym formujemy z nich okrągłe ciasteczka. Wykładamy na blachę z papierem do pieczenia. pieczemy około 20-30 minut w temperaturze 190 stopni.
3.Racuchy z jabłkami lub bananami
300 gram zmielonych płatków (wo wyboru – owsiane, jaglane, jęczmienne, gryczane)
kostka twarogu
2-3 jajka
2 jabłko pokrojone w cienkie plasterki
pół szklanki lub szklanka mleka
Twaróg mieszamy z jajkami i zmielonymi płatkami. Dolewamy mleko. Do masy wkładamy delikatnie jabłka i mieszamy całość. Na rozgrzanej patelni smażymy racuszki.(najlepiej, by była cienko posmarowana olejem kokosowym) Są słodkie dzięki jabłkom, ale prawdziwym łasuchom proponuję dodanie wiórków kokosowych (dla słodszego smaku), rodzynek, ewentualnie dodanie miodu do masy (przed smażeniem) lub też po (będzie zdrowiej!) ;)
Każda owsianka jest zdrowa, ale nie każda jest pyszna, Wystarczy dodać kilka składników, a Twoje dzieci polubią ją do tego stopnia,że będą domagać się jej co śniadanie!
Przepis?
Podczas gotowania owsianki pomiń cukier, zamiast tego dodaj słodkie, pokrojone w kostkę bakalie – żurawinę, daktyle, morele) Gdy już jest gotowa dodaj łyżkę masła i wymieszaj. Jeśli nie jest wystarczająco słodka, to po chwilowym ostygnięciu możesz dodać łyżeczkę miodu.
Drugi sposób na owsiankę to dodanie świeżych, pokrojonych owoców (jagody, maliny, jabłka, kiwi, banany czy truskawki i winogrona) dzieci to uwielbiają!
Często zdarza mi się dodawać siemię lniane, nasiona CHIA i amarantus do dań moich dzieci. Walory smakowe nie są zmienione, ale zdrowotne już tak! Polecam :)
5. Muffiny z groszkami gorzkiej czekolady lub żurawiną
500 gram zmielonych płatków (mieszane:jęczmienne,gryczane,owsiane itp, lub tylko jeden rodzaj)
100 gram amarantusa ekspandowany (można pominąć)
1/2 szklanki oleju kokosowego (lub rzepakowego)
400 gram śmietany, jogurtu bałkańskiego lub naturalnego
2-3 jajka
100-300 gram czekolady 60 lub 70-% pokrojonej w drobną kostkę
100-200 gram wiórek z kokosa
opcjonalnie 2-3 łyżki kakao – jeśli chcemy czekoladowe, a nie groszkowe muffinki
Całość dokładnie mieszamy, przekładamy do papilotek i pieczemy 20 – 25 minut w temperaturze 190 stopni.
Podoba Ci się? Może polubisz nas na facebooku? :) Zapraszamy!!!
Tekst linka