Ostatnimi czasy w wyniku różnych zmian mamy z Łukaszem praktycznie pod nosem Hale Mirowską którą absolutnie jestem oczarowana. Z rzadka odwiedzałam ją jako maluch teraz odrabiam sobie za te wszystkie lata nieobecności kupując świeże zioła, pachnące i praktycznie tryskające owoce i kupując warzywa które wyglądają i pachną jakby jeszcze 3 minuty temu rosły w polskiej wiejskiej ziemi.
Dwa dni temu w poszukiwaniu dorodnej cykorii i szpinaku natrafiłam na niespodziankę, która była jak urojony przebiśnieg. Co drugie stanowisko oferowało borówki amerykańskie w naprawdę rozsądnej cenie! Nie wiem czym ten letni zefirek był spowodowany, wiem jednak że pragnę już lata każdym porę a te pyszne borówki pachnące kwiatami na chwile mi je oddały.
W ten właśnie sposób zamiast zupy krem z cykorii proponuje dzisiaj serniczki na płatkach owsianych z borówkami i miętą. Zjedz a w ustach rozkwitnie lato!
Składniki:
(na 12 porcji)
• 650g. zmielonego twarogu
• 75g. masła
• 3 łyżki płatków owsianych
• szczypta soli
• 100g. cukru pudru
• 2 roztrzepane jajka
• drobno otarta skórka z dwóch pomarańczy + sok z jednej
• ½ szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich
• gałązka mięty
• borówki, jak dla mnie im więcej tym lepiej!
Rozgrzej piekarnik do 170 stopni.
W misie roztrzep biały ser, dodaj roztopione masło, skórkę i sok z pomarańczy, płatki owsiane, orzechy, cukier i jajka. Wszystko razem wymieszaj. Masę wylej do sylikonowych foremek na babeczki lub inną blaszkę/ formę którą masz w domu (jeśli nie są sylikonowe wcześniej posmaruj ją porządnie masłem). Piecz 25 minut aż serniczki zrobią się mocno rumiane na brzegach.
Na koniec posyp borówkami i miętą.