O autorze
Ciocia Aga - zawodowo i całkiem prywatnie dla dwójki cudnych dzieciaków. Spotkać można ją w jednym z poznańskich przedszkoli, gdzie pracuje od kilku lat, na basenie lub ścieżce rowerowej. Czyta dużo, bo nie chce być statystycznym Polakiem, nie ma telewizora ani samochodu, za to ma swój blog oraz profil na facebooku

Szybkie, łatwe i smaczne muffiny na trzy sposoby. Idealne do kawy lub na drugie śniadanie

https://flic.kr/p/9e57PA
Muffiny to nic innego jak małe babeczki z różnymi dodatkami. Są bardzo popularne w Stanach Zjednoczonych, Kanadzie i Wielkiej Brytanii, ale i u nas zadomowiły się już chyba na dobre. A wszystko dlatego, że ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, nie trzeba też być wykwalifikowanym mistrzem cukiernictwa - wystarczy odmierzyć i wymieszać składniki, dorzucić do smaku kilka dodatków, upiec i zjeść.


Pieczeniem muffinek i dekorowanie ich to wielka frajda dla dzieciaków, więc zachęcam, by do ich przygotowania zaprosić najmłodszych domowników. Taka kuchenna zabawa to sprawdzony sposób na nudę w deszczowy dzień lub zorganizowanie atrakcyjnych zajęć, gdy mamy pod opieką kolegów i koleżanki naszego malucha.


Przy przygotowywaniu muffinek podstawą jest podział składników na suche i mokre. Suche łączymy razem w jednej misce, mokre w drugiej, dodajemy jedne do drugich i krótko mieszamy (ponoć im krócej, tym lepiej). Muffiny pieczemy w specjalnych foremkach lub blaszkach - może kupić metalowe lub silikonowe. Przydadzą się też papilotki, czyli okrągłe papierowe foremki, które ułatwią wyjmowanie gotowych babeczek z formy. Macie wszystko? Czas zatem zabrać się do pracy - oto trzy sprawdzone przepisy na muffiny na słodko i nie tylko.

Z podanych proporcji wychodzi około 12 babeczek, ale na rynku dostępne są blaszki i foremki w różnych rozmiarach, więc wszystko zależy ot tego, jakie posiadamy w domu. Czas pieczenia zależy od piekarnika, więc najlepiej jest sprawdzać wykałaczką lub patyczkiem do szaszłyków, czy w środku babeczki są już suche i upieczone.


CZEKOLADOWE MUFFINY wg Nigelli Lawson
Przepis ten znalazłam kilka lat temu w internecie i okazał się strzałem w dziesiątkę! Wprowadziłam do niego trochę własnych modyfikacji, ale na szczęście nie zmieniło się jedno - babeczki są mocno czekoladowe i przepyszne.

Składniki suche:
- 1 i 3/4 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 opakowania cukru waniliowego lub wanilia w lasce

Składniki mokre:
- 1 szklanka mleka
- 1/3 szklanki oleju
- 1 jajko

Dodatki:
- czekolada pokrojona na małe kawałki (w oryginalnym przepisie są groszki czekoladowe, ale zwykła czekolada ma lepszy skład i jest łatwiej dostępna)
- opcjonalnie: wiórki kokosowe (w oryginalnym przepisie ich nie ma, ale jeśli ktoś lubi może dorzucić kilka łyżek)


Suche składniki mieszamy razem, mokre osobno także mieszamy. Łączymy zawartość obu misek i mieszamy do połączenia się składników. Dorzucamy czekoladę i chwilę mieszamy (nie za długo). Łyżką przekładamy masę do foremek, mniej więcej do 2/3 wysokości - nasze muffiny nieco wyrosną. Pieczemy 20-25 minut w 180 stopniach.

MUFFINY JABŁKOWO - ŻURAWINOWE
Przepis na ciasto warto zachować i zamiast jabłek i żurawiny dodać inne pyszności. Latem u mnie są to najczęściej owoce leśne, ale i czekolada, kokos, orzechy dadzą wyśmienity efekt końcowy. Przepis jest w moim zeszycie od dawna i obdarowałam nim wielu znajomych - nikt nie zgłaszał zażaleń i skarg, więc uznaję go za sprawdzony.

Składniki suche:
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki mokre:
- 1 jajo
- 1 szklanka mleka
- 1/2 kostki stopionego masła

Dodatki:
- 2 średnie jabłka
- kilka łyżek suszonej żurawiny

Suche składniki mieszamy razem. Masło roztapiamy, dodajemy mleko (jeśli weźmiecie takie prosto z lodówki masło może się ściąć pod wpływem zimnego płynu) i jajko, mieszamy trzepaczką. Dodajemy mokre do suchych i krótko mieszamy. Jabłko pokrojone w kostkę i żurawinę wsypujemy do miski i chwilę mieszamy. Łyżką przekładamy masę do foremek, mniej więcej do 2/3 wysokości - muffiny musza mieć miejsce na to, by urosnąć. Pieczemy 20-25 minut w 180 stopniach.

MUFFINY WYTRAWNE Z SUSZONYMI POMIDORAMI I SEREM

Jeśli ktoś nie przepada za słodyczami (serio, można tak?) to mamy dla niego przepis na babeczki z wytrawnym wkładem. Świetne na ciepło, smaczne na zimno, idealne zamiast kanapki do szkoły lub pracy. Miłośnicy mięsa mogą dorzucić do środka szynkę lub kabanosy w plasterkach - w muffinach najfajniejsze jest to, że można kombinować i nadać im indywidualny charakter według naszych upodobań!

Składniki suche:
- 400 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli

Składniki mokre:
- 2 jajka
- 350 g mleka (nieco więcej niż 1 szklanka)
- 125 g masła

Dodatki:
- pomidory suszone
- ser żółty
- por
- przyprawy: pieprz, zioła prowansalskie

Suche składniki mieszamy razem. Masło roztapiamy, łączymy z mlekiem i jajkiem, dodajemy do suchych składników. Pomidory suszone i por kroimy, ser ścieramy na tarce, łączymy z ciastem i doprawiamy. Nakładamy masę do foremek, pieczemy ok 30 minut w 180 stopniach - można sprawdzać wykałaczką lub patyczkiem do szaszłyków, czy w środku babeczki są już suche.

Znajdź nas na Znajdź nas na instagramie

Oceń ten artykuł:

Trwa ładowanie komentarzy...

PORADY DLA RODZICÓW

WARTO WIEDZIEĆ

O TYM SIĘ MÓWI

NEWSY

ZNANE MAMY

INSTAMATKI

PRZEDSZKOLAK

ROZWÓJ I WYCHOWANIE