O autorze
Ciocia Aga - zawodowo i całkiem prywatnie dla dwójki cudnych dzieciaków. Spotkać można ją w jednym z poznańskich przedszkoli, gdzie pracuje od kilku lat, na basenie lub ścieżce rowerowej. Czyta dużo, bo nie chce być statystycznym Polakiem, nie ma telewizora ani samochodu, za to ma swój blog oraz profil na facebooku

Ugotowałaś za dużo? Nic straconego! Oto kilka gospodarnych przepisów, które pokochasz

Pixabay/ condesign
Niedzielny rosół zjedzony i jak zwykle została ci fura makaronu? Znowu przesadziłeś z ilością usmażonych naleśników, można by nimi nakarmić jeszcze jedną rodzinę? Z wczorajszego obiadu został cała torebka ryżu i nie wiesz, co z nią zrobić? Nic straconego! Od dzisiaj zamiast martwić się marnowaniem jedzenia, zobaczysz w takich sytuacjach okazję do przygotowania czegoś wyjątkowego. Będzie smacznie, prosto i oszczędnie, a ty dzięki łatwym przepisom zdobędziesz wyrazy uznania od swoich domowników.



Gdy został ci makaron…

Możesz zrobić pyszną sałatkę z kurczakiem, która znakomicie sprawdzi się jako kolacja lub drugie śniadanie do pracy. Najlepiej sprawdzą się tutaj świderki, muszelki, penne lub kokardki, ale i z nitkami będzie dobrze - a kto nam zabroni!
Potrzebujesz:
- filet z kurczaka
- papryka
-cebula
- kukurydza w puszce
- ogórki kiszone/ konserwowe
- makaron
- majonez
Dokładna ilość składników zależy od tego, jak dużo masz makaronu. Pierś z kurczaka przypraw (świetnie nada się curry lub gyros) i podsmaż na patelni. Paprykę, ogórki i cebulę pokrój w kosteczkę. Wszystkie składniki wymieszaj w misce z makaronem, dodaj kukurydzę, majonez, dopraw do smaku solą i pieprzem. Chcesz być bardziej fit? Zamień majonez na jogurt naturalny z odrobiną musztardy.


A może wolisz makaron na słodko? Nie ma problemu. Zetrzyj na grubych oczkach tarki jabłka, przypraw je szczypta cynamonu, imbiru i kardamonu. W żaroodpornym naczyniu, wysmarowanym odrobiną masła lub oliwy, układaj makaron i jabłka warstwami. Wstaw do piekarnika na 180 stopni i po 30 minutach zajadaj ze smakiem.


Od nadmiaru ryżu głowa nie boli

Jeśli nie wiesz, co zrobić z niepotrzebnie ugotowanym ryżem, oto dwie ciekawe propozycje. Na kolację, drugie śniadanie lub lunch sprawdzi się pyszna sałatka z tuńczykiem. Potrzebne będą:
- tuńczyk w kawałkach z wody
- ogórek kiszony/ konserwowy
- papryka
- cebula
- jajko ugotowane na twardo
- ryż
- majonez
Ogórki, paprykę, cebulę i jajka kroimy w kosteczkę, dodajemy tuńczyka i ryż, mieszamy z majonezem i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Jeśli majonez zamienimy na jogurt naturalny będzie nie tylko pysznie, ale też dietetycznie.


A jeśli wolicie ciepłe dania, to ryż można wykorzystać do przygotowania papryki faszerowanej - w jesienne wieczory ciepła kolacja będzie na wagę złota. Przygotujcie farsz z tych składników:
- ryż
- suszone pomidory ze słoika
- kukurydza
- ser mozzarella lub feta
- szynka lub inna wędlina, jaka mamy w lodówce

Wszystko kroimy, mieszamy i doprawiamy wedle uznania. Paprykę oczyszczamy z pestek - możemy przeciąć ja na pół i nakładać farsz lub odciąć samą górę i piec paprykę na stojąco, w całości. Pieczemy ok 30 minut w 180 stopniach (najlepiej jest sprawdzać, czy papryka jest już pomarszczona, bo z piekarnikami różnie bywa). Wolisz bez mięsa? Nie ma problemu - zamiast szynki dodaj pieczarki, też będzie smakować wyśmienicie.

Naleśnikowy zawrót głowy
Znowu smażenie naleśników tak cię pochłonęło, że masz ich teraz aż w nadmiarze? Spokojna głowa, nic się nie zmarnuje. Dzieciaki będą zachwycone naleśnikowym spaghetti - potnij usmażone placki na paseczki i wymieszkaj z sosem boloński, pomidorowym, pieczarkowym lub każdym innym, który lubią. Na pewno zasmakuje im także spaghetti na słodko, np. z sosem truskawkowym, jagodowym lub z białym serem.

Możesz też przygotować zapiekankę z bakłażanem. Będzie ci potrzebne:
- mięso mielone
- cebula
- bakłażan
- pomidory
- żółty ser lub mozzarella
- naleśniki
Bakłażana pokrój na plastry i podsmaż lekko na suchej patelni teflonowej lub podpiecz w piekarniku. Mięso podsmaż z cebulą na patelni. W naczyniu żaroodpornym lub blaszce do zapiekania układaj warstwami naleśniki (nie zwinięte!), bakłażany, mięso i pomidory pokrojone w plastry. Posyp wierzch serem i wstaw do piekarnika na 180 stopni. Piecz 30 -40 minut.

Dobra kasza nasza

Kasza jesienią to podstawa - nie tylko zawiera w sobie mnóstwo zdrowych składników, ale rozgrzewa nasz organizm od wewnątrz. Jaglana, jęczmienna, gryczana, czy kuskus powinny na stałe zagościć w naszym menu. Można zastąpić nimi tradycyjne ziemniaki, dodać do zupy lub przygotować z nich. pyszne placki - oto czego wam trzeba do ich przygotowania:
- kasza gryczana (1 woreczek)
- ser biały- ok 50 g
- jajko - 1 szt
- natka pietruszki, szczypiorek
- czosnek (świeży wyciśnięty lub granulowany)
- mąka
- sól i pieprz

Ser rozgniatamy, łączymy z kaszą, jajkiem i posiekaną natką ze szczypiorkiem. Jeśli masa jest zbyt "luźna" wsypujemy parę łyżek mąki by ją zagęścić. Wciskamy czosnek i przyprawiamy. Formujemy placki i smażymy na niewielkiej ilości oleju. Czegoś ci brak? Dorzuć do masy podsmażone pieczarki lub startą cukinię.

Kasza jest równie pyszna na słodko - jeśli jeszcze nie próbowaliście to zachęcam do poszerzenia kulinarnych horyzontów. Wystarczy dodać bakalie, odrobinę miodu, cynamon albo jogurt i owoce, a słodkie, pełnowartościowe śniadanie jest gotowe w kilka minut.

Znajdź nas na Znajdź nas na instagramie

Oceń ten artykuł:

Trwa ładowanie komentarzy...