O autorze
Ciocia Aga - zawodowo i całkiem prywatnie dla dwójki cudnych dzieciaków. Spotkać można ją w jednym z poznańskich przedszkoli, gdzie pracuje od kilku lat, na basenie lub ścieżce rowerowej. Czyta dużo, bo nie chce być statystycznym Polakiem, nie ma telewizora ani samochodu, za to ma swój blog oraz profil na facebooku

Koniec gadania - rodzice do gotowania! 5 słodkich przepisów dla małych urwisów

jabłkowe ciastka owsiane
jabłkowe ciastka owsiane archiwum prywatne
Narzekamy na przesłodzenie diety dzieciaków i namawiamy do ograniczenia słodkich przekąsek, ale czasami każdy ma ochotę na jakieś dobre ciacho albo wypasiony deser po niedzielnym obiedzie. Nie będę złą ciotką i podpowiem kilka pomysłów na domowe słodkości w nieco zdrowszej i mniej cukrowej wersji.


Wspólne gotowanie jest fajne i warto zagonić do kuchni dzieciaki - to najprostszy sposób na wyrabianie zdrowych nawyków żywieniowych, zachęcanie do próbowania nowych potraw, eksperymentowanie ze smakami i zapachami, a także świetna okazja do rozwijania kreatywności maluchów.


Poza tym wspólnie spędzony czas przy kucharzeniu to wartościowo spędzony czas, który pozwala na zbliżenie się, integrację i zacieśnienie stosunków. Najlepiej zwierzyć z problemów podczas obierania warzyw, pochwalić sukcesami przy wykrawaniu ciastek lub powtórzyć ostatnio poznany wierszyk czy piosenkę ozdabiając upieczone babeczki. Czy w pracy, czy prywatnie z moją chrześnicą, lubię pieczenie z dzieciakami, a one zawsze chętnie i z radością przystępują do pracy. Zatem koniec gadania, czas na przepisy!


Przepisy podane poniżej są mixem przepisów znalezionych na Internecie/ książkach/ babcinym zeszycie i moich własnych modyfikacji. Miłego przygotowywania i smacznego!

CIASTKA OWSIANE Z JABŁKAMI
3 duże jabłka
Cynamon, kardamon, imbir
2 szklanki płatków owsianych górskich
1 jajko
Żurawina/ pestki słonecznika i dyni/ orzechy/rodzynki/ wiórki kokosowe

Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy w rondelku z odrobiną wody, aż cząstki owoców rozpadną się i powstanie mus. Doprawiamy cynamonem, kardamonem i imbirem- nie podam konkretnej ilości, bo zawsze robię „na oko” :D Do ostudzonego musu dodajemy płatki owsiane, jajko i mieszamy. Dorzucamy orzechy, bakalie- zależy od naszej fantazji i upodobań. Rękami formujemy ciastka i układamy je na blaszce wyłożonej papierem. Jeśli masa byłaby zbyt rzadka można dodać jeszcze trochę płatków owsianych. Pieczemy w temperaturze ok 180 st. aż zrobią się złoto-brązowe.


Płatki owsiane zawierają mnóstwo witamin i minerałów i błonnik, który odgrywa ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu naszych jelit. Ponadto płatki owsiane regulują poziom złego cholesterolu i stabilizują poziom cukru we krwi. Lepiej wybierać te zwykłe lub górskie zamiast błyskawicznych.

BUDYŃ JAGLANY
60 g kaszy jaglanej
200 ml mleka roślinnego lub krowiego
1 jabłko lub gruszka (może być też mus jabłkowy)
Cynamon i wanilia w laskach

Kaszę jaglaną opłukujemy wrzątkiem, by pozbawić ją gorzkiego posmaku. Następnie gotujemy ją na mleku do miękkości, dla smaku można dorzucić cynamon i wanilię w lasce lub po prostu doprawić później mielonym cynamonem. Dodajemy drobno pokrojone jabłko/ gruszkę lub mus. Wyciągamy laski wanilii i cynamonu i całość blendujemy na gładką masę. Można posypać płatkami migdałów lub orzechami. Voilà, budyń jaglany gotowy, bon appétit!

Kasza jaglana- ostatnio stała się bardzo modna i dobrze, bo jest świetna! Zarówno do deserów, jak i do dań obiadowych, jaglanka wzbogaci naszą dietę i zapewni nam sporą dawkę witamin z grupy B. Nie zawiera glutenu, jest lekkostrawna i doskonała, gdy mamy katar- ma właściwości odśluzowujące (sprawdziłam i na mnie przy katarze działa!)
PYSZNA CZEKO-AWOKADA
1 dojrzałe awokado
2-3 łyżki ciemnego kakao
2 łyżki miodu

Awokado blendujemy z kakao i miodem- tylko tyle i aż tyle, bo efekt jest zachwycający. Można ewentualnie dodać dojrzałego banana i zmiksować razem z pozostałymi składnikami, ale nie ejst to konieczne. Czeko-awokadę można podać z owocami, np. gruszkami, kiwi, truskawkami lub malinami- pełna dowolność :) Nutella i inne pełne niezdrowych tłuszczy i cukrów mazidła mogą się schować.

Awokado jest nietypowym owocem - kalorycznym i z dużą zawartości a tłuszczów. Na szczęście, tłuszcze te są z dobrej rodziny i dobroczynnie wpływają na nasz organizm. Awokado to także świetne źródło potasu, witamin i kwasu foliowego.


GRECKI DESER OWOCOWY
2 herbatniki lub 2 ciastka owsiane
Jogurt grecki
Maliny lub borówki (albo i jedno, i drugie)

Herbatniki kruszymy i dajemy część na dno szklanki. Następnie układamy warstwami na przemian jogurt-owoce-jogurt-owoce. Na górę dajemy pokruszone herbatniki, dekorujemy owocami i wcinamy ze smakiem :)

Jogurt grecki ma dużo więcej białka i mniej cukru i sodu niż zwykłe jogurty naturalne. Sięgajcie raczej po naturalny jogurt grecki zamiast wersji smakowych- zawierają dużo cukru, więc lepiej samemu dorzucić owoce, migdały lub orzechy.

TARTA Z MUSEM JAGLANYM bez pieczenia
Spód:
Migdały, całe opakowanie (200 g)
Suszone daktyle lub morele (ok 50 g)
3 łyżki wiórków kokosowych

Migdały traktujemy blenderem, suszone owoce namaczamy przez pół godziny i także blendujemy, łączymy wszystko z wiórkami- powinna powstać kleista masa, którą wyklejamy blaszkę do tarty.

Mus:
Szklanka kaszy jaglanej
2 szklanki mleka
Cynamon i wanilia w laskach

Kaszę jaglaną opłukujemy wrzątkiem, by pozbawić ją gorzkiego posmaku. Gotujemy ją na mleku do miękkości, dla smaku można dorzucić cynamon i wanilię lub doprawić później cynamonem w proszku. Ugotowaną kaszę blendujemy i wykładamy na spód. Dajemy do lodówki - najlepiej na całą noc, minimum na 3 godziny. Tartę można posypać borówkami, malinami lub ułożyć na niej truskawki - będzie jeszcze pyszniej.

Suszone owoce to dobry pomysł na przekąskę dla dzieci - są słodkie, a przy tym zawierają wiele cennych składników odżywczych i wspomagają perystaltykę jelit. Ale uwaga - często w sklepach można znaleźć bogato dosładzane i z dodatkiem olejów roślinnych, więc czytajmy etykiety!