Pozbądź się twardej wody z kuchni. Potrawy na Święta i inne okazje będą wtedy smaczniejsze

Dawid Wojtowicz
19 grudnia 2024, 16:30 • 1 minuta czytania
Kuchnia to w okresie przygotowań do Świąt miejsce zdecydowanie strategiczne. W dobrze wyposażonej, rodzina będzie mogła łatwiej i sprawniej przyszykować wigilijną ucztę. Wyposażenie to jednak nie tylko wypełniona produktami po brzegi lodówka czy komplet garnków i innych naczyń w szafkach. Warto zwrócić również uwagę na systemy kuchenne, z których pobierana jest woda, i ulepszyć je o filtry.
Twarda woda pogarsza smak potraw i niszczy urządzenia w kuchni. Można się jej pozbyć, korzystając z najnowszych systemów kuchennych AQUAPHOR. Inwestycję w filtry podzlewozmywakowe warto rozważyć jeszcze przed Świętami lub Nowym Rokiem. Materiały prasowe / AQUAPHOR
Więcej ciekawych artykułów znajdziesz na stronie głównej

Przygotowanie świątecznych potraw i napojów nie obejdzie się bez wody. W wielu domach do gotowania znajduje zastosowanie ta z kranu. Szkopuł w tym, że choć jest ona zasadniczo wolna od chorobotwórczych mikroorganizmów za sprawą dodawanego do niej bakteriobójczego chloru, to zawiera w sobie składniki podwyższające jej twardość. Mowa tu o kationach wapnia, magnezu, żelaza i manganu.

Twardość pogarsza walory smakowe i zapachowe wody pitnej, a co za tym idzie, może wpływać negatywnie na smak i zapach przygotowanych z jej użyciem potraw oraz napojów. W niektórych przypadkach niesie ryzyko wytrącania się z niej nieestetycznego osadu. Z tym problemem warto się zmierzyć, zwłaszcza zanim przystąpi się do przyrządzania świątecznych dań, które przecież z założenia mają być perfekcyjne.

Jest jeszcze jeden powód, by wyeliminować twardą wodę z kuchennego obiegu, nie tylko na najbliższe Święta, ale w ogóle na przyszłość. W grę wchodzi sprawność wykorzystywanych do gotowania sprzętów AGD. Składniki w takiej wodzie przyczyniają się do powstawania kamienia. Poza tym, że szpeci on wygląd i sprawia trudności w usuwaniu, to przede wszystkim rzutuje na żywotność kuchennych urządzeń.

Jak można zatem poradzić sobie z twardą wodą? Trzeba poddać ją procesowi zmiękczania, który usunie z niej cząsteczki powodujące twardość, a także procesowi filtracji, który dodatkowo zadba o to, by używana do gotowania i picia woda nie zawierała chloru, metali ciężkich czy alergenów. Idealnie miękka i czysta woda sprawi, że przygotowane posiłki na Święta i inne okazje będą bezpieczniejsze i smaczniejsze.

Do zmiękczania i filtrowania wody wodociągowej można wykorzystać systemy kuchenne do uzdatniania wody. W kuchni świetnie sprawdzą się filtry podzlewozmywakowe. W ich projektowaniu specjalizuje się AQUAPHOR, międzynarodowy producent jednostek uzdatniających wodę: zmiękczaczy wody, dzbanków i butelek filtrujących, filtrów kuchennych, wkładów filtrujących i innych pokrewnych systemów.

Przykładem bardzo wydajnego systemu dokładnej filtracji i zmiękczania wody jest ECO H Pro. Dzięki obecności wkładu filtrującego 2w1, wkładu zmiękczającego oraz ultrafiltracyjnej membrany kapilarnej usuwa z wody zanieczyszczenia mechaniczne, redukuje osadzanie się kamienia oraz chroni przed bakteriami. Można go stosować do wody o twardości nie większej niż 200-250mg/l węglanu wapnia.

Stosowaną w kuchni wodę o większej twardości można zmiękczyć i przefiltrować, korzystając z systemu odwróconej osmozy. Ten proces to jedna z najbardziej zaawansowanych metod oczyszczania wody. Polega on na przepuszczeniu jej przez specjalną membranę, która skutecznie usuwa z niej nawet najmniejsze zanieczyszczenia takie jak metale ciężkie, chlor, azotany, azotyny, twardość, wirusy i bakterie.

Technologią odwróconej osmozy posiłkuje się np. nowoczesny i kompaktowy filtr pod zlewozmywak RO-101S Morion z wbudowanym 5-litrowym zbiornikiem wodno-wodnym. Dzięki szybkiej i skutecznej filitracji zapewnia on dostęp do najwyższej jakości przefiltrowanej wody w kuchni. Ponadto odróżnia się oszczędnością wody i dwa razy niższymi kosztami eksploatacji od tradycyjnych filtrów odwróconej osmozy.

Korzystając z najnowszych systemów kuchennych AQUAPHOR, można cieszyć się idealną do przyrządzania posiłków czy napojów czystą i miękką wodą. Za ich obecność w kuchni podziękują też urządzenia gospodarstwa domowego takie jak czajnik, ekspres do kawy i robot do gotowania na parze. Uwolnione od soli wapnia i magnezu, dłużej pożyją.

Warto więc rozważyć taką inwestycję przed Świętami lub Nowym Rokiem. Tym bardziej że systemy kuchenne są oryginalnym pomysłem na prezent na każdą okazję i wcale nie są drogie, jak się niektórym wydaje. Więcej systemów kuchennych Aquaphor do zmiękczania i oczyszczania twardej wody można znaleźć pod tym adresem.