Jesień w kuchni z ziołami. 3 przepisy na pełne mocy dania
Jesienią warto sięgać po rośliny o właściwościach kojących, uspokajających i wyciszających. W supermarketach i centrach ogrodniczych królują wtedy takie zioła jednoroczne jak majeranek, cząber, koper, kolendra i rzeżucha. Natomiast wśród wieloletnich prym wiodą rozmaryn, szałwia, melisa, mięta, lubczyk, tymianek, pietruszka i czosnek. Z niektórych można zrobić domowy warzywniak i ziołowy ogródek na kuchennym parapecie.
Skąd wziąć o tej porze roku świeże przyprawy? W Polsce jednym z cenionych producentów i dostawców roślin zielarskich jest Baziółka, polska marka ze szwedzkim doświadczeniem, kierująca się maksymą "z miłości do życia". Oferowane przez nią zioła doniczkowe, zioła cięte oraz mikrolistki uprawiane są w sposób ekologiczny i zrównoważony, bez stosowania pestycydów i chemicznych dodatków. I jest ich naprawdę szeroki wybór.
Pochodzące od Baziółki jesienne zioła można wykorzystać nie tylko do przyrządzenia aromatycznych naparów, ale także ugotowania pysznych i zdrowych dań, których na co dzień nie mamy w swoim menu. Dzięki nim dostarczymy sobie zastrzyku energii i mocy płynącej z dodanych do nich ziół, a zarazem zaimponujemy bliskim i znajomym kulinarnymi urozmaiceniami. Skorzystajcie z trzech przepisów na takie potrawy od Baziółka.
1. Pasta z brokułu z lubczykiem
Składniki:
- 1 mały brokuł
- pół pęczka lubczyku
- 1 puszkę ciecierzycy razem z zalewą
- 1 łyżkę pasty tahini
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- pół łyżeczki pasty chilli
- 0,5 łyżeczki za’ataru
- oliwę z oliwek
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki soku z limonki
- garść pomidorków koktajlowych
- kilka łodyg selera naciowego
- kwiaty musztardowca (opcjonalnie)
Przygotowanie:
1. Brokuł pokrój w mniejsze kawałki i ugotuj.
2. Przełóż do miksera.
3. Dodaj resztę składników oprócz oliwy, musztardowca i za’ataru.
4. Zmiksuj na gładką masę.
5. Wstaw do lodówki na minimum 4 godziny.
6. Pastę podawaj skropioną oliwą, posypaną kwiatami, lubczykiem oraz za’atarem. Obok połóż pomidorki koktajlowe i seler.
7. Pastę zajadaj z pieczywem.
2. Zielona shakshuka
Składniki:
- 1 pęczek bazylii
- garść szczawiu
- 1 pęczek pietruszki
- 1 dużą cebulę
- 250 g szpinaku
- 5 łyżek oliwy
- 3/4 łyżeczki pasty chilli
- 125 g śmietany 18%
- 100 g jogurtu naturalnego
- sól i pieprz do smaku
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 3-4 jajka
Przygotowanie:
1. Do blendera wrzuć szpinak, bazylię, pietruszkę, szczaw, śmietanę, jogurt, pastę chilli oraz oliwę.
2. Całość zmiksuj i dopraw solą oraz pieprzem.
3. Na patelni rozgrzej olej.
4. Podsmaż cebulę pokrojoną w piórka.
5. Dodaj zmiksowane zioła.
6. Podgrzej.
7. Przełóż do mniejszych naczyń żaroodpornych.
8. Piekarnik rozgrzej do 220 stopni.
9. W zielonym sosie zrób wgłębienia, wbij jajka.
10. Piecz przez 5-10 minut aż jajka się zetną.
11. Podawaj z pieczywem.
3. Aromatyczna soczewica z pietruszką i kolendrą
Składniki:
- pół pęczka pietruszki
- pół pęczka kolendry
- 800 g pomidorów w puszce
- 190 g czerwonego pesto
- 1 dużą czerwoną cebulę
- 1 dużą czerwoną paprykę
- 5 łyżek oleju rzepakowego
- 250 g czerwonej soczewicy
- 125 ml wody
- 4 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
- 1,5 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczkę wędzonej papryki
- pół łyżeczki ostrej papryki
- nachosy
- kilka łyżek jogurtu naturalnego
Przygotowanie:
1. Paprykę, cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę.
2. Na patelni rozgrzej olej.
3. Wrzuć cebulę, paprykę i czosnek.
4. Dodaj porządną szczyptę soli.
5. Smaż przez 2 minuty.
6. Wsyp soczewicę i smaż przez kolejne 2 minuty.
7. Dodaj pomidory w puszce i pesto.
8. Wlej wodę i na średnim ogniu, co jakiś czas, delikatnie mieszając, gotuj, aż soczewica zmięknie. Po tym czasie dopraw przyprawami.
9. Pietruszkę i kolendrę posiekaj i wmieszaj w gotowe danie.
10. Danie podawaj z kleksem jogurtu i nachosami.
Smacznego!