WOW! Przełom w świecie deserów! Te mleczne galaretki kryją w sobie wiele pysznych inspiracji
Z badań rynkowych przeprowadzonych przez firmę Delecta, znanego producenta słodkich ciast, deserów, kremów i produktów do pieczenia, wynika, że 100 proc. galaretek dostępnych w sklepach spożywczych i supermarketach w Polsce to galaretki transparentne. Co to znaczy? To takie, które są przezroczyste, a więc można przejrzeć je na wylot. Firma zapytała konsumentów, co powiedzieliby na inne niż tradycyjne galaretki.
Na pytanie "jakie" 34 proc. respondentów wskazało, że chętnie zobaczyłoby na sklepowych półkach galaretki przygotowane na bazie mleka. Tak wygląda w skrócie historia stojąca za wprowadzeniem na polski rynek innowacyjnego wyrobu deserowego, czyli mlecznych galaretek. Swoją nowością marka Delecta pragnie przełamać generyczność tej kategorii produktu spożywczego, zachowując przy tym jego najważniejsze walory.
Oparte na przełomowej formule nowe galaretki Delecta o owocowych smakach mają pastelowe kolory i aksamitną konsystencję oraz nie są transparentne. Przygotowywane na mleku, a nie na wodzie, spełniają cztery kluczowe parametry jakościowe: kolor (94 proc.), słodkość (81 proc.), konsystencja (92 proc.) i owocowość (89 proc.). Tak ocenili je respondenci badania przeprowadzonego w marcu 2024 roku przez ALS.
Mleczne galaretki, które trafią do polskich sklepów już tego lata, na przełomie lipca i sierpnia, będą dostępne do kupienia w trzech top smakach: maliny, śmietanki i moreli. W sezonie letnim dodatkowo będzie można kupić je w wersjach o smaku banana i smaku gruszki. Jedno opakowanie starczy na 4 porcje. Wystarczy je tylko rozpuścić w gorącym mleku (0,5L) bez gotowania, rozlać do salaterek i włożyć do lodówki na 2-3h, aby stężały.
Rewolucyjne galaretki sprawdzą się doskonale jako deser lub dodatek do ciasta. Poza tym świetnie komponują się w połączeniu z klasycznymi galaretkami. Postanowiliśmy nie zostawiać was z niejasną wizją, co takiego smacznego można z nich przyrządzić, dlatego dzielimy się z wami pysznymi inspiracjami na desery i ciasta z wykorzystaniem tych nowych galaretek. Oto 3 przepisy, których bohaterkami są mleczne galaretki Delecta!
1. Pianki z galaretki w formie babeczek
Składniki:
- 1 opakowanie galaretki mlecznej Delecta o smaku śmietankowym
- 1 opakowanie galaretki mlecznej Delecta o smaku malinowym
- 1 opakowanie galaretki mlecznej Delecta o smaku morelowym
- 1,5l mleka
- Bita śmietana:
- 250 ml śmietany kremówki (30% lub 36% tłuszczu)
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Delecta
- dodatkowo: owoce do dekoracji
Przygotowanie:
KROK 1: Rozpuść zawartość opakowania galaretki mlecznej o smaku malinowym, morelowym i śmietankowym w gorącym mleku, dokładnie mieszając, aż do całkowitego rozpuszczenia proszku. Każdą galaretkę rozpuść w osobnym naczyniu. Upewnij się, że nie ma żadnych grudek i że galaretka jest gładka.
KROK 2: Pozostaw przygotowaną galaretkę do przestudzenia. Ważne jest, aby była lekko ciepła, ale nie gorąca, aby można było bezpiecznie napełnić foremki.
KROK 3: Wlej przestudzoną galaretkę do silikonowych foremek na muffinki lub innych małych foremek, które masz pod ręką. Napełnij je do pełna, pozostawiając odrobinę miejsca na bitą śmietanę i dekoracje.
KROK 4: Umieść foremki z galaretką w lodówce i pozostaw na kilka godzin, aż galaretka całkowicie stężeje. Najlepiej pozostawić na noc, aby mieć pewność, że deser będzie miał odpowiednią konsystencję.
KROK 5: Po stężeniu delikatnie wyjmij galaretki z foremek. Udekoruj każdą porcję bitą śmietaną i ulubionymi świeżymi owocami, takimi jak maliny, truskawki czy borówki. Podawaj deser schłodzony, od razu po przygotowaniu.
RADA: Przed wlaniem galaretki do foremek, sprawdź, czy płyn nie jest zbyt gorący, aby uniknąć ryzyka, że foremki mogą się odkształcić. Najlepiej, gdy galaretka jest lekko ciepła. Po wlaniu do foremek pozwól im wystygnąć w temperaturze pokojowej przez około 15-20 minut, zanim przeniesiesz je do lodówki. Dzięki temu proces tężenia będzie równomierny, a deser będzie miał idealną strukturę.
Źródło: Delektujemy.pl
2. Sernik na zimno z galaretką
Składniki:
Spód:
- 200 g markizów
- 70 g roztopionego masła
Masa serowa:
- 1 kg twarogu sernikowego
- 200 g gęstej śmietanki 36%
- 5 łyżek cukru pudru
- 150 ml mleka
- 2 łyżki żelatyny Delecta
Galaretka:
- 2 opakowania galaretki mlecznej malinowej Delecta
- 800 ml mleka
Dekoracja:
- świeże owoce
- listki mięty
Przygotowanie:
KROK 1: Przygotuj galaretkę: mleko zagotuj, zdejmij kożuch i lekko przestudź. Wsyp galaretkę i dokładnie wymieszaj, tak, aby nie pozostały żadne grudki. Odstaw do wystudzenia.
KROK 2: Przygotuj spód: ciastka zmiel w blenderze, następnie wymieszaj je z masłem, wyłóż na dno tortownicy i mocno dociśnij, tworząc zbity spód.
KROK 3: Przygotuj masę serową: mleko podgrzej, tak, aby było mocno ciepłe, ale nie gorące. Dodaj żelatynę i dokładnie wymieszaj, tak, aby nie pozostały grudki. W misce umieść twaróg, śmietanę i cukier puder, dokładnie wymieszaj. Nadal mieszając, dolej mleko z żelatyną. Masę wylej na ciasteczkowy spód i odstaw do lodówki na czas oczekiwania na stężenie galaretki (powinno to zająć ok. 2-3 godziny).
KROK 4: Kiedy galaretka zacznie tężeć, wylej ją na wierzch sernika. Odstaw do całkowitego stężenia na minimum 3 – 4 godziny, a najlepiej na całą noc. Gotowy sernik udekoruj świeżymi owocami i listkami mięty.
Źródło: Delektujemy.pl
3. Deser z galaretką i owocami
Składniki:
- 1 opakowanie galaretki mlecznej o smaku malinowym Delecta
- 1 opakowanie galaretki mlecznej o smaku śmietankowym Delecta
- 1 litr mleka (po 500 ml do każdej galaretki)
- świeże truskawki
- świeże czereśnie
- świeże borówki
Przygotowanie:
KROK 1: Rozpuść galaretkę mleczną o smaku malinowym w 500 ml gorącego mleka. Dokładnie wymieszaj, aby proszek całkowicie się rozpuścił. Pozostaw galaretkę do przestudzenia przez kilka minut, aż osiągnie temperaturę pokojową.
KROK 2: Ustaw kieliszki pod kątem w misce lub innym naczyniu, aby uzyskać efekt galaretek ułożonych pod ukosem. Przelej galaretkę malinową do kieliszków, dbając o równomierne rozłożenie. Umieść kieliszki w lodówce na około 1-1,5 godziny, aż galaretka całkowicie stężeje.
KROK 3: Przygotuj galaretkę mleczną o smaku śmietankowym według instrukcji na opakowaniu, rozpuszczając ją w 500 ml gorącego mleka. Dokładnie wymieszaj i pozostaw do przestudzenia do temperatury pokojowej.
KROK 4: Gdy galaretka malinowa jest już stężona, delikatnie przelej pod ukosem galaretkę śmietankową do kieliszków, wypełniając pozostałą przestrzeń. Umieść kieliszki ponownie w lodówce na kolejne 1-1,5 godziny, aby druga warstwa galaretki również stężała.
KROK 5: Przed podaniem udekoruj desery świeżymi truskawkami, czereśniami i borówkami. Owoce umieść na wierzchu galaretki, tworząc apetyczne i kolorowe kompozycje. Podawaj schłodzone, najlepiej zaraz po wyjęciu z lodówki.
RADA: Aby uzyskać efekt ukosa jak na zdjęciu, umieść kieliszki w foremce do muffinek lub w misce, podpierając je od spodu i z boku ręcznikami papierowymi. To pomoże utrzymać kieliszki stabilnie pod kątem podczas wlewania galaretki i stężania w lodówce.
Źródło: Delektujemy.pl