Grilluj i dodawaj do sałatek. Poznaj 4 przepisy z pysznym i zdrowym serem made in Poland

Dawid Wojtowicz
21 maja 2024, 11:57 • 1 minuta czytania
Od maja do września – przyjmuje się, że to w tym właśnie okresie przypada u nas czas na grillowanie z rodziną i znajomymi, a co za tym idzie, eksperymentowanie z różnymi potrawami pieczonymi pod rusztem, którymi wszyscy będą się delektować. Niezależnie od pory roku, można też pójść kulinarnie w przeciwną stronę, celując w idealne na każdą okazję przekąski na zimno. Jest składnik, który sprawnie łączy oba światy – ser grillowo-sałatkowy.
Prezentujemy 4 przepisy na dania z grilla oraz sałatkowe przekąski na zimno z użyciem Sera Grillowo-Sałatkowego OSM Krasnystaw. Freepik (1, 4),123rf.com / filirochka (2), 123rf.com / vanillaechoes (3)
Więcej ciekawych artykułów znajdziesz na stronie głównej

Jeśli szukacie urozmaicenia rodzimej kuchni, to jedną z gwiazd kulinarnych najbliższych miesięcy możecie uczynić ser grillowo-sałatkowy. Ten wyprodukowany na bazie mleka krowiego ser podpuszczkowy powstał z inspiracji tradycyjnym przysmakiem wykorzystywanym powszechnie w daniach kuchni śródziemnomorskiej.

Wśród krajowych producentów tego rodzaju sera znajduje się Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska Krasnystaw (OSM Krasnystaw), polska marka, której korzenie sięgają 1913 roku. Jeden z największych producentów branży mleczarskiej w regionie województwa lubelskiego, z siedzibą w wielowiekowym mieście Krasnystaw, proponuje szukającym różnorodnych zastosowań smakoszom ser grillowo-sałatkowy.

Dostępny w polskich sklepach Ser Grillowo-Sałatkowy OSM Krasnystaw jest nie tylko smaczny, ale przede wszystkim zdrowy. Charakteryzuje się on ciekawą, rzadko spotykaną zwartą konsystencją i smakiem. Zwarta struktura sera pozwala na łatwe krojenie, a słonawy smak nadaje potrawom nowe nuty smakowe. Może być spożywany jako dodatek do sałatek, na kanapkę, smażony lub grillowany.

Ser Grillowo-Sałatkowy nadaje niesamowity smak potrawom i wnosi powiew egzotyki do naszej kuchni. Doskonały użytek możecie zrobić z niego podczas grillowania i oczywiście jako istotny składnik pysznych sałatek. Postanowiliśmy nieco ułatwić wam zadanie, udostępniając kilka lekkich i łatwych do przygotowania przepisów na dania z grilla oraz sałatkowe przekąski na zimno z użyciem tego sera.

1. Grillowany ser z suszonymi pomidorami, rukolą i oliwkami

Składniki:

Przygotowanie:

1. Pomidorki umyć i osuszyć.

2. Suszone pomidory pokroić w drobną kostkę, odłożyć na bok.

3. W niewielkim naczyniu połączyć olej i miód. Doprawić niewielką ilością soli i pieprzu.

4. Ser grillować kilka chwil z obu stron.

5. Na talerzu rozłożyć rukolę, posypać suszonymi pomidorami oraz oliwkami i pomidorkami koktajlowymi.

6. Polać sosem.

7. Na sam wierzch sałatki rozłożyć zgrillowany ser.

8. Opcjonalnie sałatkę można jeszcze posypać, np. uprażonymi na patelni pestkami dyni.

2. Grillowane roladki z cukinii, sera i boczku

Składniki:

Przygotowanie:

1. Plastry boczku grillować z obu stron.

2. Pokroić cukinię w cienkie plastry i posmarować oliwą.

3. Smażyć plastry cukinii na grillu z każdej strony przez kilka minut.

4. Wyłożyć plastry sera na cukinię i zawinąć w rulon.

5. Zawinąć całość w plastry boczku i spiąć wykałaczkami.

6. Położyć z powrotem na grilla i piec.

7. Oprószyć pieprzem i solą.

3. Sałatka z grillowanym bakłażanem i serem

Składniki:

Przygotowanie:

1. Bakłażana pokroić w półplasterki, posolić i odstawić na kilka minut.

2. Ser pokroić w plastry.

3. Grillować bakłażana i ser z dodatkiem połowy oliwy na patelni grillowej lub ruszcie, a obok czosnek.

4. Rukolę umyć, osuszyć na papierowym ręczniku i ułożyć na półmisku.

4. Dodać ugrillowane warzywa i ser.

5. Całość skropić resztą oliwy.

4. Grillowane szparagi z serem

Składniki:

Przygotowanie:

1. Dokładnie oczyścić szparagi, na kilka minut włożyć do miski z wrzątkiem, a potem przełożyć do wody z kostkami lodu.

2. Wyciągnąć i odsączyć na ręczniku papierowym.

3. Wymieszać sok cytryny, oliwę, miód, wodę oraz pieprz i sól.

4. Pokroić ser w plastry

5. Szparagi i ser grillować aż do pojawienia się na nich przyrumienionych pasków.

8. Polać całość przygotowanym sosem.