Proste przepisy na obiad. Dzięki temu trikowi poradzi sobie z nimi nawet dziecko
Mięsna potrawa duszona w jakimś sosie? A może makaronowe danie w kolorystycznej oprawie? Albo coś zielonego i dietetycznego z sycącymi nieoczywistymi dodatkami? Brzmi ciekawie i smakowicie? Każda z tych kulinarnych propozycji zawiera inny produkt, ale łączy je to, że wcale nie trzeba się natrudzić, by zmaterializowały się w gotowej postaci na stole. A tym, co je wyróżnia, jest obecność warzywnych składników.
Czym w końcu byłby wartościowy obiad bez warzyw? Wiadomo, bez nich trudno mówić o w pełni odżywczej uczcie. Jednak wielu domowników zajmujących się przygotowaniem obiadu w kuchni nie przepada za ich obieraniem i krojeniem. Ponadto nie wszystkie świeże warzywa są dostępne w sklepach przez cały rok. Wybawieniem od tych komplikacji są mrożonki, z których słynie m.in. Hortex.
We współpracy z dobrze rozpoznawalną i obdarzoną zaufaniem marką spożywczą prezentujemy trzy przepisy na smaczne, a przy tym łatwe i szybkie w przygotowaniu danie obiadowe. Wszystkie pochodzą ze strony Hortex i bazują na mrożonych warzywach tej marki. Naprawdę niewiele kroków dzieli was od wyczarowania na stole pysznego obiadu. Już zazdrościmy i życzymy smacznego!
1) Leczo z kurczakiem
Składniki:
- Mieszanka po węgiersku Hortex – 2 opakowania
- Filety z piersi kurczaka 400 g
- Przecier pomidorowy 400 ml
- Słodka papryka 2 łyżeczki
- Ostra papryka 1/2 łyżeczki
- Oliwa z oliwek 3-5 łyżek
- Sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Filety pokrój w paski i podsmaż na oliwie z oliwek z dodatkiem słodkiej i ostrej papryki.
2. Następnie wsyp 2 opakowania mieszanki węgierskiej i podsmaż całość przez kilka minut.
3. Dodaj przecier pomidorowy i duś wszystko ok. 30 minut. Przypraw solą i pieprzem.
Czas przygotowania: 40 minut
Ilość porcji: 4
2) Makaron z karmelizowaną dynią i serem kozim
Składniki:
- Dynia kostka Hortex – 2 opakowania
- Makaron tagliatelle 300 g
- Kozi ser 150 g
- Cukier trzcinowy 80 g
- Świeży tymianek
- Sól, pieprz
- Papier do pieczenia
Przygotowanie:
1. Dynię lekko rozmroź, połącz z cukrem, rozłóż równomiernie na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiekaj całość ok. 20 minut w temperaturze 190°C, od czasu do czasu mieszając.
2. Makaron ugotuj al dente i przełóż do miseczki. Następnie połącz go z upieczoną dynią, posyp pokruszonym serem i dopraw szczyptą soli.
3. Podawaj z listkami tymianku i świeżo mielonym pieprzem.
Czas przygotowania: 25 minut
Ilość porcji: 4
3) Wiosenna sałatka z serem camembert
Składniki:
- Bób Hortex – 1 opakowanie
- Ser camembert 1
- Pomidory 2
- Czerwona cebula 1
- Oliwa 4 łyżki
- Musztarda z ziarnami gorczycy 1 łyżka
- Sok z cytryny 2 łyżki
- Oliwki czarne i zielone
- Garść rukoli
- Sól, pieprz, cukier
Przygotowanie:
1. Bób ugotuj w osolonym wrzątku. Wystudź i obierz. Ser zawiń w folię aluminiową i wstaw na 10 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni C.
2. Rozłóż rukolę na talerzu, a następnie ułóż na niej bób, piórka cebuli oraz pokrojone pomidory. Ozdób oliwkami. Wymieszaj wszystkie składniki sosu i polej nim sałatkę.
3. Następnie posyp kawałkami gorącego sera. Podawaj z chrupiącą bagietką.
Czas przygotowania: 20 minut
Ilość porcji: 6
Bon appetit!