Przekąski inne niż zwykle. Nie trzeba być mistrzem kuchni, by przygotować smaczne menu dla dzieci

"Przekąski inne niż zwykłe? To nie dla mnie" – myślą rodzice, którzy uważają, że nie da się takowych przygotować, jeśli nie ma się talentu kulinarnego. Tymczasem jest mnóstwo bardzo smacznych przekąsek, które można przyrządzić z jednej strony prosto i szybko, a z drugiej w taki sposób, by swoją aparycją zachęcały najmłodszych do błyskawicznej degustacji. Z pomocą marki Sokoliki prezentujemy 3 propozycje w tym guście.

Zapieksy z parówkami i dynią
Czym są zapieksy? To przekąski, które kojarzą się głównie z wakacyjnymi budkami czy innymi miejscówkami, słynącymi z ulicznych przysmaków. To zachwycający podniebienie smak, unoszące się zapachy poszczególnych składników i wygląd sprawiający, że trudno oprzeć się takiej pychocie. Jeśli ktoś powie, że zapieksy to zapiekanki, odpowiadamy: tak, to prawda, ale nie byle jakie! A te z parówkowo-dyniowym farszem robią dużą różnicę!
SKŁADNIKI:
- 1 opakowanie parówek SOKOLIKI
- 2 półbagietki wieloziarniste
- 1 duża czerwona cebula
- ok. 200 g surowej dyni po obraniu
- 200 g małych pieczarek
- 3 łyżki kukurydzy konserwowej
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki płatków parmezanu
- oliwa z oliwek, sól, pieprz, suszone oregano, listki pietruszki ozdobnej
PRZYGOTOWANIE:
⦁ Dynię ścieramy na tarce o grubych okach i odciskamy, pozbywając się nadmiaru wody.
⦁ Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Pieczarki dokładnie oczyszczamy, płuczemy, a następnie kroimy na cienkie plasterki równej grubości (około 2 mm). Na patelnię z rozgrzaną oliwą wrzucamy cebulę, a kiedy zacznie się rumienić, dodajemy pokrojone pieczarki oraz dynię. Doprawiamy solą i smażymy całość (od czasu do czasu mieszając), aż woda prawie całkowicie odparuje. Wówczas wrzucamy plasterki parówek i jeszcze chwilkę smażymy, cały czas mieszając. Pod koniec smażenia dodajemy kukurydzę oraz 2 łyżeczki suszonego oregano. Zdejmujemy z ognia i rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni (grzanie góra-dół).
⦁ Półbagietki przekrawamy w mniej więcej 2/3 wysokości i wydrążamy (miąższ i wierzch wykorzystujemy do innego dania), a następnie smarujemy koncentratem pomidorowym i posypujemy oregano. Bagietki napełniamy farszem, posypujemy parmezanem i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez około 15-20 minut. Gotowe grzanki dekorujemy listkami pietruszki.
Pajączki z Sokolikami
Te podsmażone paróweczki z wystającymi mackami z kolorowego makaronu spaghetti są jak miniaturowi kosmici! Wyłożone na talerzu "pajączki", którym towarzyszy zdrowotna sałatka z papryki, pietruszki i kukurydzy, zdecydowanie odróżniają się wyglądem od codziennych przekąsek. I zresztą, też smakują niecodziennie, bo kosmicznie.
SKŁADNIKI:
- 1 garść kolorowego makaronu spaghetti
- 1 żółta/pomarańczowa papryka spiczasta
- 1 łyżeczka masła klarowanego
- 1 papryka czerwona
- 1 szklanka kukurydzy konserowoej
- Oliwa z oliwek
- 1 garść pietruszki dekoracyjnej
- Sól
- Sos pomidorowy
PRZYGOTOWANIE:
⦁ Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w drobną kosteczkę. Pietruszkę siekamy, pozostawiając kilka gałązek do dekoracji. Kukurydzę odcedzamy. Paprykę łączymy z kukurydzą i pietruszką, skrapiamy oliwą i doprawiamy solą.
⦁ Paróweczki kroimy na 5 równych części, a następnie każdą z nich przebijamy prostopadle 4-5 nitkami spaghetti połamanymi na około 5 cm odcinki. Tak przygotowane paróweczki wrzucamy na wrzątek i gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu makaronu. Odcedzamy i układamy na patelni z rozgrzanym masłem klarowanym. Delikatnie mieszamy, podsmażamy 1-2 minuty i wykładamy na talerzyki wraz z sałatką. Podajemy z domowym sosem pomidorowym.
Sałatka z kabanoskami
Smaczne menu dla dzieci musi uwzględniać witaminy, również, gdy dotyczy przekąsek kojarzonych z bardziej kalorycznym jedzeniem. Dlatego na naszej przekąskowej liście nie mogło zabraknąć sałatki. Obecność czarnych oliwek, kukurydzy czy rzodkiewek podaruje zastrzyk zdrowia, natomiast kabanoski wieprzowe z szynki dodadzą całości przegryzkowego charakteru. A robiącym za sałatkowe miseczki pomidorom nikt się nie oprze!
SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:
- 1/3 szklanki suchego kaszy kuskus
- 3 pomidory malinowe
- 1 opakowanie Kabanosków Sokoliki
- 1 garść czarnych oliwek
- 1/2 kolby kukurydzy
- 6 rzodkiewek
- 2 łyżki prażonych solonych pestek słonecznika
- Garść listków natki pietruszki
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 3-4 łyżki oleju z pestek winogron
- 1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
- sól, świeżo mielony pieprz
PRZYGOTOWANIE:
⦁ Czosnek (jeśli używamy) przeciskamy przez praskę, a następnie łączymy z olejem i doprawiamy solą oraz pieprzem.
⦁ Kuskus wsypujemy do miseczki, dodajemy szczyptę soli, zalewamy wrzącą wodą (około 1 cm ponad poziom kaszy), przykrywamy i odstawiamy na ok. 6 min do napęcznienia. Po upływie tego czasu mieszamy sklejone ziarenka widelcem.
⦁ Z pomidorów ścinamy kapelusze (na wysokości około 2/3 pomidora), a następnie wydrążamy gniazda nasienne. Środki osuszamy ręcznikiem papierowym.
⦁ Oliwki odcedzamy i kroimy na plasterki.
⦁ Rzodkiewki kroimy na plasterki, a następnie na ćwiartki.
⦁ Kukurydzę wrzucamy do wrzącej wody z cukrem, bez dodatku soli (sól wpływa na twardnienie ziarenek) i gotujemy przez około 6 min. Po wystygnięciu obkrawamy ziarenka.
⦁ Kabanosy kroimy na ukośne kawałki około 0,5 cm długości.
⦁ W szerokiej misce łączymy kaszę z kabanosami, oliwkami, kukurydzą, rzodkiewkami, pestkami słonecznika oraz dressingiem. Pomidory napełniamy sałatką i dekorujemy listkami pietruszki.