Jak często wymieniać deski do krojenia? Większość nas robi to zdecydowanie za rzadko

Dominika Bielas
22 marca 2022, 13:04 • 1 minuta czytania
Trudno obyć się bez deski do krojenia. Bez względu na to, jak często gotujesz, musisz mieć ją w domu, jednak czy wiesz jak często wymienić ją na nową? Niestety zapominamy, że to akcesorium kuchenne nie jest niezniszczalne, a to duży błąd. Deski do krojenia mogą być siedliskiem szkodliwych bakterii i pleśni, które mogą prowadzić do zatrucia pokarmowego.
Warto odpowiednio zadbać o deskę do krojenia. fot. pixabay
Więcej ciekawych artykułów znajdziesz na stronie głównej

Rodzaj deski ma znaczenie

Oczywiście wiele zależy od tego, jak często i intensywnie używamy danej deski. Powinnaś mieć oddzielne deski do pieczywa, warzyw czy surowego mięsa, każda z nich będzie się inaczej zużywała. Znaczenie ma także materiał, z jakiego jest wykonana deska do krojenia. W sklepach dostępne są drewniana, bambusowe, plastikowe i szklane.

Warto także wiedzieć, że przed pierwszym użyciem taką deskę można zaimpregnować. Możesz do tego użyć oleju jadalnego. Powierzchnię deski należy natrzeć olejem jadalnym następnie umyć w gorącej wodzie, osuszyć ręcznikiem i pozostawić do wyschnięcia. Czynność należy powtórzyć kilkukrotnie. Takie olejowanie warto powtarzać przynajmniej raz w miesiącu. Desek takich nie wolno namaczać. Należy je umyć i osuszyć natychmiast po użyciu.

Jak często wymieniać deski drewniane, bambusowe i plastikowe?

Naukowcy z University Hospital Basel w Szwajcarii udowodnili, że deski do krojenia używane w domach są siedliskiem bakterii lekoopornych, m.in. e-coli. Natomiast badania naukowców z University of Arizona udowodniły, że na desce do krojenie może być 200 razy więcej bakterii niż na desce sedesowej. Dlatego niezwykle ważne jest, by dbać o deski, odpowiednio je czyścić i dezynfekować, a także regularnie je wymieniać.

Specjaliści i kucharze najczęściej powtarzają, że deski powinno się wymieniać przynajmniej raz w roku. Oczywiście jeśli deska jest używana rzadziej, może posłużyć dłużej, a bardziej eksploatowaną trzeba będzie szybciej wyrzucić. Warto zaznaczyć także, że nieprawdą jest, że deska od mięsa szybciej się niszczy. Warzywa tak samo jak surowe mięso mogą rozprzestrzeniać zatrucia pokarmowe, więc konieczne jest takie samo dbanie o wszystkie deski.

Aby wydłużyć żywotność deski, po każdym użyciu należy umyć ją, używając gąbki, a potem szczotki. Należy także pamiętać o regularnej dezynfekcji deski. Dodatkowo do czyszczenia możesz użyć mieszanki soli gruboziarnistej i cytryny. Dzięki temu będą lepiej wyglądać i będą bezpieczniejsze dla zdrowia.

Czytaj także: https://mamadu.pl/154917,ocet-i-sok-z-cytryny-triki-na-sprzatanie-z-domowymi-srodkami-czyszczacymi