Nieprzyjemny zapach po gotowaniu unosi się w domu? Zrób tę miksturę, a raz dwa się go pozbędziesz
Gotowałaś brokuła, kapustę, rybę albo twój dom zamienił się w pierwszy front walki z przeziębieniem i unosi się w nim drażniąca woń czosnku lub cebuli? Zastanawiasz się, jak pozbyć się nieprzyjemnego zapachu bez konieczności długiego wietrzenia całego domu? Jest na to sposób – wystarczy do tego pomarańcza i mieszanka ulubionych przypraw.
Jak usunąć brzydki zapach z domu?
Są warzywa i potrawy, które podczas gotowania wydzielają specyficzny i silny zapach. W niektórych przypadkach wietrzenie pomieszczeń nie będzie wystarczająco skuteczne albo możliwe. Z kolei maskowanie brzydkich zapachów chemicznymi środkami i odświeżaczami może nam bardziej zaszkodzić, niż pomóc.Co zrobić w takim przypadku? Możecie przygotować naturalną mieszankę, która bezpiecznie zneutralizuje przykre zapachy w domu. Wystarczy do niego dosłownie kilka produktów.
Naturalny odświeżacz powietrza
Mikstura ta jest banalnie prosta w przygotowaniu. Można też ją nieco urozmaicić według własnych upodobań i potrzeb.Składniki:
- 2 pomarańcze
- 1 mała cytryna
- garść goździków
- kilka liści laurowych
- opcjonalnie cynamon lub gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania: Pomarańcze i cytrynę kroimy w średniej grubości plastry. Przekładamy je do garnka wypełnionego wodą – ważne, żeby jej poziom przykrywał owoce. Włączamy palnik i gotujemy owoce na małym ogniu, dorzucając wybrane przyprawy. Już po kilku minutach dom zacznie wypełniać się przyjemnym zapachem, neutralizując brzydką woń. Miksturę można gotować nawet pół godziny.