Nieprzyjemny zapach po gotowaniu unosi się w domu? Zrób tę miksturę, a raz dwa się go pozbędziesz

Dominika Lange
Gotowałaś brokuła, kapustę, rybę albo twój dom zamienił się w pierwszy front walki z przeziębieniem i unosi się w nim drażniąca woń czosnku lub cebuli? Zastanawiasz się, jak pozbyć się nieprzyjemnego zapachu bez konieczności długiego wietrzenia całego domu? Jest na to sposób – wystarczy do tego pomarańcza i mieszanka ulubionych przypraw.
Podczas smażenia ryba wydziela charakterystyczny zapach. Można go zniwelować domowymi sposobami bez użycia chemii. fot. Pexels

Jak usunąć brzydki zapach z domu?

Są warzywa i potrawy, które podczas gotowania wydzielają specyficzny i silny zapach. W niektórych przypadkach wietrzenie pomieszczeń nie będzie wystarczająco skuteczne albo możliwe. Z kolei maskowanie brzydkich zapachów chemicznymi środkami i odświeżaczami może nam bardziej zaszkodzić, niż pomóc.

Co zrobić w takim przypadku? Możecie przygotować naturalną mieszankę, która bezpiecznie zneutralizuje przykre zapachy w domu. Wystarczy do niego dosłownie kilka produktów.

Naturalny odświeżacz powietrza

Mikstura ta jest banalnie prosta w przygotowaniu. Można też ją nieco urozmaicić według własnych upodobań i potrzeb.


Składniki:



Sposób przygotowania:
Pomarańcze i cytrynę kroimy w średniej grubości plastry. Przekładamy je do garnka wypełnionego wodą – ważne, żeby jej poziom przykrywał owoce. Włączamy palnik i gotujemy owoce na małym ogniu, dorzucając wybrane przyprawy. Już po kilku minutach dom zacznie wypełniać się przyjemnym zapachem, neutralizując brzydką woń. Miksturę można gotować nawet pół godziny.