Dodaj do placków te dwie łyżeczki, a nigdy nie zrobisz inaczej. Przepis na szybkie i dobre śniadanie

Dominika Lange
Masz w domu niejadka i powoli zaczyna ci brakować pomysłów na śniadanie, które mu w końcu posmakuje? Te placki to hit wśród dzieci – są puszyste, wilgotne i zrobisz je w kilka minut. I co najważniejsze, zawsze się udają.
Placki jogurtowe możemy dosłodzić według własnych upodobań. fot. Pexels

Placki jogurtowe: przepis

Placki jogurtowe, tuż obok placków twarogowych, to jedno z najprostszych śniadań, które możesz przygotować swoim maluchom. W zależności od upodobań możesz urozmaicić przepis i udekorować placki ulubionymi owocami, dżemem, syropem klonowym lub miodem.

Składniki:



Sposób przygotowania: Najpierw wymieszaj jogurt, jajka i cukier waniliowy – możesz do tego użyć łyżki lub miksera ustawionego na niskie obroty. By placki były bardziej wilgotne dodaj 2 łyżki roztopionego masła. Przez sitko przesypać mąkę i proszek do pieczenia. Całość należy mieszać aż do uzyskania gładkiej i jednolitej masy. Do ciasta wsyp 100 g borówek lub jagód i delikatnie wymieszaj je łyżką.


Następnie smażymy placki po ok. 2 minuty z każdej strony. Gdy będą gotowe, możemy polać je syropem klonowym lub miodem i udekorować ulubionymi owocami.