Poznaj sekret chrupiących domowych nuggetsów z kurczaka. Twoje dzieci je pokochają

Iza Orlicz
Dzieci uwielbiają nuggetsy, bo niewielkie kawałki miękkiego mięsa są obtoczone chrupiącą, aromatyczną panierką. Jeśli nie chcesz jednak, by dziecko jadło kupne nuggetsy, przygotuj je samodzielnie. Są pyszne, składają się z kilku prostych składników, a ich przygotowanie nie zajmie ci więcej niż pół godziny.
Jak przygotować w domu nuggetsy z kurczaka? 123rf


Sekret nuggetsów z kurczaka tkwi w miękkim mięsie (trzeba uważać, by za długo nie trzymać ich w piekarniku) oraz chrupiącej, słodkawej panierce. Można je przygotować samodzielnie, z dodatkiem ketchupu lub podawać z domowej roboty frytkami.

Nuggetsy z kurczka – składniki


Może nuggetsy z kurczaka nie są najzdrowszym daniem na świecie, ale gdy przygotowujesz je w domu masz pewność, że nie zawierają żadnych barwników i konserwantów. By je zrobić, będziesz potrzebować kilku dosłownie składników.


Składniki (na 4 porcje)


Nuggetsy z kurczaka – przepis


Nuggetsy z kurczaka przygotowuje się bardzo prosto. Najpierw zajmij się filetami z kurczaka – wytnij ewentualny tłuszczyk, następnie pokrój je na małe, 3-centymetrowe kawałki. W misce wymieszaj mąkę, jajka, mleko, paprykę, sól i pieprz. Możesz użyć miksera lub rózgi do ubijania, powstała masa powinna być na tyle gęsta, by utrzymała się na mięsie. Na koniec rozkrusz płatki kukurydziane.

Kawałki mięsa najpierw obtaczaj w masie z mąki, jajek i papryki, następnie w płatkach kukurydzianych i układaj je na wysmarowanej oliwą z oliwek blasze do pieczenia. Przed włożeniem do piekarnika możesz je jeszcze skropić oliwą z oliwek, by nie były suche. Piecz w temperaturze 200 stopni C przez ok. 15 min. Nuggetsy są gotowe, gdy panierka jest przypieczona.