Poznaj sekret chrupiących domowych nuggetsów z kurczaka. Twoje dzieci je pokochają
Dzieci uwielbiają nuggetsy, bo niewielkie kawałki miękkiego mięsa są obtoczone chrupiącą, aromatyczną panierką. Jeśli nie chcesz jednak, by dziecko jadło kupne nuggetsy, przygotuj je samodzielnie. Są pyszne, składają się z kilku prostych składników, a ich przygotowanie nie zajmie ci więcej niż pół godziny.
- Dzieci uwielbiają nuggetsy z kurczaka, bo mięso jest miękkie, a panierka chrupiąca i lekko słodka.
- By je przygotować, potrzebujesz tylko kilku prostych składników, w tym słodkiej papryki, która dodaje charakterystycznego smaku.
- Nuggetsy z kurczaka zrobisz w pół godziny.
Sekret nuggetsów z kurczaka tkwi w miękkim mięsie (trzeba uważać, by za długo nie trzymać ich w piekarniku) oraz chrupiącej, słodkawej panierce. Można je przygotować samodzielnie, z dodatkiem ketchupu lub podawać z domowej roboty frytkami.
Nuggetsy z kurczka – składniki
Może nuggetsy z kurczaka nie są najzdrowszym daniem na świecie, ale gdy przygotowujesz je w domu masz pewność, że nie zawierają żadnych barwników i konserwantów. By je zrobić, będziesz potrzebować kilku dosłownie składników.
Składniki (na 4 porcje)
- 2 podwójne filety z piersi z kurczaka
- 1,5 szklanki mąki pszennej (możesz też dodać dwie łyżki mąki jaglanej)
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka i 3 łyżki jogurtu greckiego
- 2 łyżeczki słodkiej, mielonej papryki
- małe opakowanie płatków kukurydzianych
- sól i pieprz do smaku, oliwa z oliwek do pieczenia
Nuggetsy z kurczaka – przepis
Nuggetsy z kurczaka przygotowuje się bardzo prosto. Najpierw zajmij się filetami z kurczaka – wytnij ewentualny tłuszczyk, następnie pokrój je na małe, 3-centymetrowe kawałki. W misce wymieszaj mąkę, jajka, mleko, paprykę, sól i pieprz. Możesz użyć miksera lub rózgi do ubijania, powstała masa powinna być na tyle gęsta, by utrzymała się na mięsie. Na koniec rozkrusz płatki kukurydziane.
Kawałki mięsa najpierw obtaczaj w masie z mąki, jajek i papryki, następnie w płatkach kukurydzianych i układaj je na wysmarowanej oliwą z oliwek blasze do pieczenia. Przed włożeniem do piekarnika możesz je jeszcze skropić oliwą z oliwek, by nie były suche. Piecz w temperaturze 200 stopni C przez ok. 15 min. Nuggetsy są gotowe, gdy panierka jest przypieczona.
Może cię zainteresować także: Tajemnica miękkich i soczystych kotletów mielonych. Dodaj koniecznie ten jeden składnik