Najłatwiejsze ciasteczka owsiane na świecie. Twoje dziecko je pokocha
Zamierzasz podać dziecku zdrową przekąskę, ale nie chcesz spędzić w kuchni zbyt dużo czasu? Przygotuj proste ciasteczka owsiane z ulubionymi bakaliami. Robi się je naprawdę szybko, do tego są pożywne, zdrowe i… bardzo smaczne. Twoje dziecko je pokocha i pewnie jeszcze nieraz cię o nie poprosi.
- Ciasteczka owsiane przygotowuje się szybko i prosto, a są nie tylko zdrowe, ale też niesamowicie smaczne.
- Użyj takich bakalii, jakie lubisz: mogą to być rodzynki, migdały, orzechy, morele, pestki dyni czy słonecznika.
- Prosty przepis na ciasteczka owsiane z bakaliami.
Podstawą ciasteczek owsianych są płatki owsiane. O ich zdrowotnych właściwościach chyba nie trzeba nikogo przekonywać – zawierają witaminy z grupy B, E, magnez, potas, żelazo, cynk, dzięki czemu wzmacniają odporność organizmu, zapobiegając stanom zapalnym, ale też oczyszczają organizm z toksyn.
Ciasteczka owsiane - składniki
Jeśli do ciasteczek owsianych dodamy jeszcze ulubione bakalie naszego dziecka (np. rodzynki, słonecznik, pestki dyni czy migdały) otrzymamy nie tylko pyszną, ale przede wszystkim naprawdę zdrową przekąskę. Czego będziemy potrzebować?
Składniki
- 1 szklanka płatków owsianych
- 5-6 łyżeczek rodzynek
- 7 łyżeczek pestek słonecznika
- 6-7 łyżeczek pestek dyni
- garść moreli suszonych
- garść ulubionych orzechów
- 2-3 łyżki sezamu
- 4 łyżki miodu
- 100 g masła
- 3-4 łyżeczki cukru trzcinowego
Płatki owsiane - przepis
Płatki owsiane mielimy w blenderze, przesypujemy do miski. Dodajemy do nich poszatkowane na małe kawałki bakalie. Nie musisz wykorzystywać wszystkich – wybierz te, które lubicie najbardziej, np. morele, słonecznik i pestki dyni lub morele, orzechy włoskie i rodzynki.
Możesz też dodać np. migdały (koniecznie obrane ze skórki, by nie były gorzkie) lub suszoną żurawinę. Następnie dodaj masło, sezam, miód i cukier, wszystko razem wymieszaj. Z masy formuj niewielkie kulki, każdą po kolei spłaszcz, by miała kształt ciasteczka. Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 180 st. C, ok. 25 minut. Ciasteczka są gotowe, gdy będą przyrumienione.
Może cię zainteresować także: Najsłodziej! Przepis na potrójnie czekoladowe ciasteczka, które rozejdą się w 3 minuty