Najłatwiejsze ciasteczka owsiane na świecie. Twoje dziecko je pokocha

Iza Orlicz
Zamierzasz podać dziecku zdrową przekąskę, ale nie chcesz spędzić w kuchni zbyt dużo czasu? Przygotuj proste ciasteczka owsiane z ulubionymi bakaliami. Robi się je naprawdę szybko, do tego są pożywne, zdrowe i… bardzo smaczne. Twoje dziecko je pokocha i pewnie jeszcze nieraz cię o nie poprosi.
Te ciasteczka owsiane pokochają twoje dzieci 123rf


Podstawą ciasteczek owsianych są płatki owsiane. O ich zdrowotnych właściwościach chyba nie trzeba nikogo przekonywać – zawierają witaminy z grupy B, E, magnez, potas, żelazo, cynk, dzięki czemu wzmacniają odporność organizmu, zapobiegając stanom zapalnym, ale też oczyszczają organizm z toksyn.


Ciasteczka owsiane - składniki


Jeśli do ciasteczek owsianych dodamy jeszcze ulubione bakalie naszego dziecka (np. rodzynki, słonecznik, pestki dyni czy migdały) otrzymamy nie tylko pyszną, ale przede wszystkim naprawdę zdrową przekąskę. Czego będziemy potrzebować?

Składniki


Płatki owsiane - przepis


Płatki owsiane mielimy w blenderze, przesypujemy do miski. Dodajemy do nich poszatkowane na małe kawałki bakalie. Nie musisz wykorzystywać wszystkich – wybierz te, które lubicie najbardziej, np. morele, słonecznik i pestki dyni lub morele, orzechy włoskie i rodzynki.

Możesz też dodać np. migdały (koniecznie obrane ze skórki, by nie były gorzkie) lub suszoną żurawinę. Następnie dodaj masło, sezam, miód i cukier, wszystko razem wymieszaj. Z masy formuj niewielkie kulki, każdą po kolei spłaszcz, by miała kształt ciasteczka. Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 180 st. C, ok. 25 minut. Ciasteczka są gotowe, gdy będą przyrumienione.