Dietetyczka obala jeden z największych mitów dotyczących herbaty. Też pijesz ją z cytryną?

Martyna Pstrąg-Jaworska
O herbacie z cytryną można przeczytać wiele - że powoduje Alzheimera, że odkłada się w wątrobie i metale ciężkie, które się w niej wytrącają, prowadzą do niebezpiecznych chorób. Jak to jest naprawdę z tym popularnym powiedzeniem, że herbata z cytryną spowoduje m.in. Alzheimera? W rozwianiu wątpliwości pomogła nam pani dietetyk.
Herbata z cytryną i odrobiną miodu to ulubiony napój wielu z nas, szczególnie zimą. Czy powinno się jednak łączyć herbatę i cytrynę? Unsplash
W społeczeństwie krąży wiele dietetycznych mitów dotyczących łączenia niektórych produktów ze sobą, niezdrowych skutków np. picia kawy na czczo czy tego, jakie rzeczy należy wyeliminować z jadłospisu, żeby skutecznie schudnąć.


W rozprawieniu się z najbardziej popularnymi, ale też krzywdzącymi mitami o żywieniu, pomogła nam  dietetyczka, Agata Szustecka "Idziemy po zdrowie", która odpowiedziała na nasze pytanie o to, czy picie herbaty z cytryną może być niebezpieczne.

Herbata z cytryną powoduje Alzheimera?

Połączenie herbaty i cytryny to temat, który budzi wiele wątpliwości. Dietetyczka wytłumaczyła nam, skąd sceptycyzm wobec połączenia herbaty i cytryny: "Wiele osób nie wyobraża sobie picia herbaty bez dodatku cytryny, często też jest polecana podczas chociażby przeziębienia

Z drugiej jednak strony słyszy się, że dodatek cytryny do herbaty powoduje wytrącanie się w herbacie cytrynianu glinu (inaczej aluminium – przyp. red.), substancji, która według wielu badań przyczynia się do rozwoju choroby Alzheimera".

Pani dietetyk wyjaśnia, skąd pochodzi takie przeświadczenie i przekazywanie go w jednym z najpopularniejszych dietetycznych mitów: "Jednak – jak to bywa w żywieniu, nic nie jest zero-jedynkowe.

Glin jest obecny w herbacianym suszu (czyli w tzw. fusach). Po wyciągnięciu torebki lub odcedzeniu herbaty z fusów, jego ilość w naparze herbacianym jest znikoma. Dlatego, jeśli dodamy cytrynę lub sok z cytryny po usunięciu fusów lub torebki z herbatą z kubka – nie mamy się czego obawiać".

Pij herbatę na zdrowie

Samo picie herbaty ma wiele korzyści i warto po nią sięgać szczególnie zimą, gdy potrzebujemy się rozgrzać.

Ciepłe napary mają też wiele innych zdrowotnych korzyści, nie musi to być zawsze klasyczna czarna herbata, warto też zaparzać i pić zioła, lecznicze mieszanki, a także inne rodzaje herbaty: zieloną, białą czy czerwoną. Tym bardziej że herbata posiada wiele korzystnych właściwości. Pani dietetyk o tym także wspomniała: "Warto dodać, że jeśli chcemy, by herbata była napojem bogatym w witaminę C – cytrynę należy dodać do schłodzonego napoju.

Wysoka temperatura wpływa na utratę tej witaminy". Dla korzyści zdrowotnych warto więc pić herbatę z cytryną i nie obawiać się chorób. Wystarczy tylko usunąć fusy i nieco wystudzić, zanim wrzucimy plasterek (uprzednio dokładnie umytej) cytryny.

Warto też posłodzić miodem przestudzoną już herbatę – taka mieszanka będzie zdrowotna i pomoże np. na ból gardła czy wspomoże nas w walce z przeziębieniem.

Miód traci jednak swoje cenne właściwości w temperaturze powyżej 45 stopni, warto więc o tym także pamiętać, robiąc napar herbaciany.