Ten deser jadłam jako dziecko w każdego sylwestra. Zrobisz go w kilka minut
Po świątecznym kulinarnym maratonie już żadna z nas nie chce spędzić godzin w kuchni na gotowaniu i pieczeniu. Ten sylwestrowy przysmak jest szybki i łatwy, a do tego niezwykle efektowny. Przepis możesz urozmaicić według własnego smaku i dodać do niego ulubione owoce.
Przepis na deser z galaretek
Ten przepis jest niezwykle prosty, a składniki potrzebne do jego przygotowania znajdziesz w każdym sklepie.Składniki na 4 porcje:
- 3 opakowania owocowych galaretek
- 4 mandarynki
- 3 kiwi
- kiść winogron
- kilka borówek
- 5 łyżek bitej śmietany
- pół opakowania gorzkiej czekolady
Przygotowanie deseru powinniśmy zacząć dzień przed sylwestrem. Wtedy rozpuśćmy galaretki w miseczkach i odstawmy je do lodówki, by zastygły. Następnego dnia galaretki możemy rozdrobnić widelcem lub pokroić w małe kwadraciki.
Wkładamy je do deserowych pucharków i przekładamy pokrojonymi w kostkę owocami: kiwi, mandarynkami i winogronami. Dodajemy borówkę, a na wierzch kładziemy bitą śmietanę. Na koniec deser możemy posypać startą gorzką czekoladą i udekorować listkiem mięty.