Ten deser jadłam jako dziecko w każdego sylwestra. Zrobisz go w kilka minut

Dominika Lange
Po świątecznym kulinarnym maratonie już żadna z nas nie chce spędzić godzin w kuchni na gotowaniu i pieczeniu. Ten sylwestrowy przysmak jest szybki i łatwy, a do tego niezwykle efektowny. Przepis możesz urozmaicić według własnego smaku i dodać do niego ulubione owoce.
Do deseru możemy dodać ulubione owoce i różne smaki galaretek. fot. Pixabay

Przepis na deser z galaretek

Ten przepis jest niezwykle prosty, a składniki potrzebne do jego przygotowania znajdziesz w każdym sklepie.

Składniki na 4 porcje:



Przygotowanie deseru powinniśmy zacząć dzień przed sylwestrem. Wtedy rozpuśćmy galaretki w miseczkach i odstawmy je do lodówki, by zastygły. Następnego dnia galaretki możemy rozdrobnić widelcem lub pokroić w małe kwadraciki.

Wkładamy je do deserowych pucharków i przekładamy pokrojonymi w kostkę owocami: kiwi, mandarynkami i winogronami. Dodajemy borówkę, a na wierzch kładziemy bitą śmietanę. Na koniec deser możemy posypać startą gorzką czekoladą i udekorować listkiem mięty.

Deser z galaretką – inne wersje

Deser sylwestrowy możemy urozmaicić według własnych potrzeb. Niektórzy do pucharków dodają także schłodzony i wymieszany ze śmietanką kremówką oraz cukrem pudrem serek mascarpone lub domowy kajmak. W innej wersji przepisu, owoce w deserze zalewa się galaretką bezpośrednio w pucharku.