By mieć idealnie równe i sztywne firanki, sięgnij po ten składnik. Każdy ma go w swojej kuchni

Martyna Pstrąg-Jaworska
Ty też lubisz, jak w oknie wiszą równe, śnieżnobiałe firanki, na których nie widać ani jednego zagniecenia? Ja też, ale niezwykle trudno ten efekt osiągnąć. Oto sprytny sposób na firanki, które idealnie się układają.
Do płukania firanek dodaj łyżkę cukru - będą się lepiej układać po rozwieszeniu. Unsplash
Śnieżnobiałe, idealnie proste i czyste firanki sprawiają, że wnętrze nabiera przytulności i wydaje się czystsze. Znamy sprytny sposób na to, by po wyjęciu z pralki, nie tylko były śnieżnobiałe, ale też lepiej i szybciej się prasowały, a dzięki temu były idealnie wyprostowane po zawieszeniu. Po zastosowaniu tego szybkiego triku wyglądają dużo bardziej schludnie.

Pranie w proszku… do pieczenia

Pranie firanek to nic trudnego, ale by nie zszarzały, warto je prać w detergentach przeznaczonych do białych tkanin, a także dobrze dosypać do prania proszek do pieczenia lub sodę oczyszczoną.


Co więcej, firany należy prać w niezbyt wysokiej temperaturze (wystarczy 40 stopni) i raczej na delikatnych programach, np. praniu ręcznym.

Trik na płukanie firanek w cukrze


By zastosować nasz trik na sztywniejsze i łatwiej prasujące się firanki, po upraniu, trzeba nastawić dodatkowe płukanie firanek. Do tego ostatniego płukania dosyp do bębna pralki łyżkę cukru.

Dzięki temu spożywczemu dodatkowi, firanki będą sztywniejsze, lepiej się prasowały, a po zawieszeniu będą wyglądały idealnie równo.

Cukier dodany do płukania da właściwie efekt podobny do krochmalenia. Dzięki cukrowi tkanina będzie sztywniejsza, łatwiejsza do uprasowania, a dodatkowo nie będzie aż tak bardzo osiadał na niej kurz.