Syrop z buraka na kaszel, drapiące gardło, męczącą chrypkę. Banalnie prosty przepis

Iza Orlicz
Są tanie, łatwo dostępne, do tego delikatne w smaku, dlatego smakują również dzieciom. Mowa o burakach, z których można szybko i prosto przygotować syrop na infekcje wirusowe. Jest bardzo skuteczny – nawilża błony śluzowe i zmniejsza stan zapalny, dzięki czemu redukuje uczucie drapania w gardle i kaszel.
Syrop z buraka sprawdzi się przy infekcjach wirusowych unsplash.com


O prozdrowotnych właściwościach buraków mówi się coraz więcej. Zawierają one dwa kluczowe składniki: betaninę i betainę. Ten pierwszy to przeciwutleniacz, który wykazuje właściwości przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne.

Syrop z buraka - właściwości


Z kolei ten drugi to pochodna aminokwasu glicyny, który działa przeciwzapalnie, wzmacnia odporność organizmu i ogólnie poprawia zdrowie, bo wpływa pozytywnie na układ krążenia (zmniejsza ilość "złego” cholesterolu, sprawdza się więc w profilaktyce miażdżycy) i układ pokarmowy (przyspiesza trawienie, neutralizuje toksyny w wątrobie).


Buraki są też źródłem wielu witamin i minerałów, m.in. witaminy C, żelaza, potasu, magnezu, wapnia, dlatego wzmacniają organizm, zwłaszcza gdy zmaga się on z jakakolwiek infekcją. By wydobyć z nich esencję prozdrowotnych właściwości, najlepiej przygotować syrop. Łagodzi kaszel, zmniejsza uczucie drapania w gardle, a co za tym idzie ból gardła, wspomaga odkrztuszanie, ułatwia pozbycie się męczącej chrypki.

Syrop z buraka - przepis


Jak przygotować syrop z buraka? Przepis jest banalnie prosty. Będziesz potrzebować kilku buraków, cukier lub miód. Buraki zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, przełóż do garnka, zalej wodą (by przykrywały buraki) i gotuj ok. 30 min.

Następnie poczekaj aż przestygną, przecedź je, a uzyskany syrop przelej do buteleczki. Aby był lepszy w smaku możesz dodać trochę cukru lub miodu (jeśli lubisz słodkie syropy może być w proporcji 1:1) lub soku z pomarańczy.

Jest jeszcze drugi sposób – weź sporej wielkości buraka i wydrąż go delikatnie, zostawiając miazgę w środku. Posyp 1 łyżeczką cukru lub zalej 1 łyżeczką miodu. Po mniej więcej godzinie burak zacznie puszczać sok. Przelej go do buteleczki, przez kilka dni możesz trzymać go w lodówce.