Pumpkin Spice Latte to hit tej jesieni. Oto przepis na dyniową kawę latte

Iza Orlicz
Ta aromatyczna kawa to hit jesieni. Jej sekret tkwi w przyprawach i dodatku specjalnym, czyli puree dyniowym. Jeśli masz ochotę na wyborną kawę, która idealnie sprawdzi się na chłodniejsze dni, koniecznie przygotuj Pumpkin Spice Latte, czyli dyniową kawę latte.
Jak przygotować dyniową latte? unsplash.com


Jesienią często szukamy takich dodatków do naszej kawy, które nie tylko pobudzą nas i dodadzą nam energii, ale też rozgrzeją i wzmocnią naszą odporność. W tej kwestii nie ma sobie równych Pumpkin Spice Latte, czyli dyniowa kawa latte.

Pumpkin Spice Latte – przepis


Przygotowujemy ją na bazie puree z dyni oraz starannie skomponowanych przypraw, które idealnie współgrają z dyniową nutą. Jak zrobić Pumpkin Spice Latte? Przepis jest prosty, niech nie zniechęci cię lista składników. To prawie same przyprawy, które mają "podkręcić” smak kawy i dodać jej odrobinę ostrości.


Składniki na dwie kawy:
kawałek dyni lub 2 łyżeczki gotowego do kupienia puree z dyni
2 espresso
250 ml mleka
cukier brązowy, miód, syrop klonowy lub daktylowy do smaku
przyprawy: pół łyżeczki cynamonu, szczypta mielonego imbiru, mielonych goździków i gałki muszkatołowej (te proporcje możesz ustalić sama, wszystko zależy od tego, które przyprawy lubisz najbardziej, ale cynamonu zawsze musi być trochę więcej).

Przygotowanie:
Jeśli nie masz gotowego puree z dyni (można kupić w słoiku), weź kawałek dyni, pokrój go na kawałki, z odrobiną wody duś na patelni pod przykryciem, aż będzie miękka. Następnie zblenduj na gładką masę.

Dodaj do puree cukier (lub syrop) oraz przyprawy. Wymieszaj wszystko razem i przełóż do wysokiej szklanki. Następnie wlej podgrzane, spienione mleko, na koniec bardzo powoli dodaj espresso. Wymieszaj całość i gotowe!