Spróbuj raz, a pokochasz Dalgona coffee, czyli kawę po koreańsku. Jak ją przygotować?

Iza Orlicz
Dalgona coffee, czyli kawa po koreańsku, ma szansę stać się hitem tegorocznej jesieni, bo łączy w sobie wszystko, czego potrzebujemy w pochmurne, zimne dni. Dodaje energii, pobudza do działania, ale jednocześnie, dzięki temu, że jest słodka i przypomina trochę deser, świetnie poprawia nastrój. Jak ją przygotować?
Dalgona coffee smakuje wyśmienicie unsplash.com


Nazwa tej kawy - Dalgona coffee pochodzi od koreańskich, bardzo popularnych słodyczy Dalgona Candy, które w smaku przypominają toffi. Ich konsystencja ma kremową, puszystą piankę i taki sam efekt chcemy uzyskać w przypadku Dalgona coffee.

Dalgona coffee- składniki


Jak ją przygotować? Bardzo prosto, bo będziesz potrzebować tylko czterech składników:


2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
2 łyżeczki cukru,
2 łyżeczki wody
1/2 szklanki mleka

Jeśli lubisz mocniejszą kawę, możesz przygotować ją z 3 albo nawet czterech łyżeczek kawy rozpuszczalnej, ale wtedy musisz zwiększyć też ilość cukru i wody, by piana się udała.

Dalgona coffee: przepis


Jak zrobić ją krok po kroku? Do naczynia wsyp kawę rozpuszczalną, dodaj cukier i gorącą wodę. Wymieszaj wszystkie składniki, a następnie zacznij je ubijać za pomocą miksera, blendera lub ręcznej rózgi (sprawdzi się też Thermomix).

Po ok. 2-3 minutach pianka powinna być gotowa – musi być sztywna, ale zarazem delikatna i puszysta. Następnie do kawowej szklanki wlej gorące mleko (jest też wersja z zimnym mlekiem i kostkami lodu, ale sprawdza się w gorące dni), potem na wierzch przełóż przygotowaną piankę. Gotowe!

Pewnie Dalgona coffee nie stanie się twoją codzienną kawą, bo jednak jest dość słodka, ale od czasu do czasu warto pozwolić sobie na taką kawową przyjemność.