Laktoferyna. Niezwykłe białko wspierające kobiety ciężarne [#konkurs]

Artykuł powstał we współpracy z Nutropharma
Ciąża to wyjątkowy okres w życiu kobiety, zachodzą wtedy liczne zmiany w fizjologii, anatomii oraz metabolizmie ciężarnej. Zwiększa się wtedy również zapotrzebowanie na niektóre składniki odżywcze w tym, w szczególności na żelazo, które odpowiada za procesy krwiotwórcze istotne dla prawidłowego rozwoju łożyska i utrzymania ciąży.
Laktoferyna to kluczowe dla metabolizmu żelaza białko. Dlatego jej podaż w formie suplementu diety powinna być rozważana przez kobiety w ciąży, u których wzrasta zapotrzebowanie na pierwiastek Fe Neal E. Johnson / Unsplash
Według wyników badań znakomita większość kobiet w ciąży nie spożywa zalecanej porcji dziennej tego pierwiastka. Wpływa to na zwiększone ryzyko wyczerpania zapasów żelaza zmagazynowanych w formie ferrytyny, a w konsekwencji rozwoju anemii– która może prowadzić do porodu przedwczesnego, małej masy urodzeniowej i śmiertelności okołoporodowej.

Najczęściej anemia powstaje z powodu niedoboru żelaza - którego nie wchłaniamy dostatecznie dobrze. Dostępne badania wskazują jednak, że produkty bogate w laktoferynę skutkują poprawą efektywności transportu żelaza z jelit do komórek organizmu. Czy składnik ten rzeczywiście jest w stanie pomóc w walce z anemią u kobiet w ciąży?


Anemia - inaczej niedokrwistość - to choroba, której nie można bagatelizować. Łatwo jest ją pomylić z przepracowaniem oraz przemęczeniem. Do najczęstszych jej objawów zaliczamy: senność, ogólne osłabienie, bóle głowy czy trudności z koncentracją i zapamiętywaniem informacji. U kobiet w ciąży pojawiają się dodatkowe objawy takie jak: spadek aktywności, duszność podczas wysiłku czy kołatanie serca. Ponadto, ciężarne często skarżą się na problemy dermatologiczne, m.in.: utratę włosów, zajady, suchość skóry czy łamliwość paznokci.

Przyczyny anemii są różne, jednak najczęstszym z nich jest niedobór żelaza spożywanego z diety. W trakcie ciąży zapotrzebowanie na żelazo wzrasta, w szczególności, w 3. trymestrze do około 7,5 mg na dobę - jest to spowodowane zwiększającą się masą krwinek czerwonych, potrzeb łożyska i płodu, a na samym końcu ciąży także z zabezpieczeniem przed okołoporodową utratą krwi. Podczas całego okresu ciąży, kobieta potrzebuje dostarczyć organizmowi ok. 1240 mg żelaza!

Anemia w ciąży ma także konsekwencje dla zdrowia dziecka


Anemia może mieć negatywny wpływ nie tylko na przebieg porodu i rozwój ciąży, ale również na płód i noworodka. Dlatego, nie można lekceważyć żadnych jej objawów. Podczas niedokrwistości wzrasta ryzyko: poronienia, porodu przedwczesnego, a także wewnątrzmacicznego zahamowania wzrastania płodu, a w najgorszym scenariuszu do jego obumarcia.

Wśród noworodków obserwuje się niższą punktację w skali Apgar oraz wcześniactwo, a w późniejszym rozwoju częściej może dochodzić u nich do anemii, ponieważ nie posiadają optymalnych rezerw żelaza z okresu życia płodowego. Co więcej, anemia u noworodka została powiązana z jego gorszym rozwojem umysłowym, co ma długoterminowe konsekwencje dla jego późniejszego funkcjonowania w społeczeństwie.

Profilaktyka anemii w wyniku niedoboru żelaza z diety


Jednym z głównych i najprostszych sposobów walki z anemią jest wzbogacenie diety
w produkty zawierające żelazo. Bogatym źródłem żelaza są pokarmy pochodzenia zwierzęcego: mięso, przede wszystkim cielęcina, podroby, wołowina oraz ryby. W diecie nie powinno zabraknąć również warzyw m.in.: brokułów, szpinaku, botwiny czy nasion roślin strączkowych.

Niestety, żelazo pochodzenia roślinnego jest o wiele słabiej przyswajalne przez organizm. Dlatego kluczowe jest nie tylko dostarczanie do organizmu odpowiednich ilości żelaza, ale również spożywanie składników, które pozwolą na jego lepsze wchłanianie np. witaminę C, witaminy B12, B6, foliany. Jak pokazują badania, ogromną rolę odgrywa w tym procesie także laktoferyna.
W trakcie ciąży zapotrzebowanie na żelazo wzrasta, zwłaszcza w 3. trymestrze, do około 7,5 mg na dobęAnastasiia Chepinska / Unsplash
Warto wspomnieć o wynikach badania, gdzie aż 95 proc. polskich kobiet ciężarnych, które nie stosowały suplementacji żelazem miało obniżone zapasy ferrytyny, co jest czynnikiem zwiększonego ryzyka rozwoju niedokrwistości w ciąży. Udowodniono, że laktoferyna korzystnie wpływa na poprawę parametrów krwi w tym Hb, poziomu ferrytyny u kobiet ciężarnych z anemią szczególne ma to znaczenie od II trymestru ciąży, ponieważ w tym okresie zwiększa się naturalnie ryzyko wystąpienia niedokrwistości.

Dzięki laktoferynie dochodzi do odblokowania zapasów żelaza zmagazynowanych w wątrobie. Ponadto pozytywnie wpływa ona na lepszą przyswajalność żelaza z diety w jelitach. To zadanie pełni dzięki zdolności mocnego i odwracalnego wiązania jonów żelaza. Co jeszcze wiemy o laktoferynie?

Inteligentne super białko


Laktoferyna należy do grupy białek kluczowych dla metabolizmu żelaza. To naturalnie występujące w ludzkim organizmie białko, które znajduje się w większości płynów ustrojowych, a przede wszystkim w ślinie, łzach i w mleku pierwszym (siarze). To właśnie laktoferyna, dzięki silnemu powinowactwu do jonów żelaza wspiera jego transport i stanowi główne źródło żelaza dostarczanego z mlekiem dla dziecka.

Może mieć także istotny wpływ na modulowanie aktywności układu odpornościowego w pierwszych dniach życia maleństwa za pośrednictwem mleka mamy. Białko to bierze udział nie tylko w procesach absorpcji w jelicie, transporcie oraz magazynowaniu żelaza w komórkach, ale także reguluje również jego dostępność w reakcjach tworzenia wolnych rodników tlenowych oraz ogranicza jego dostępność dla ewentualnych drobnoustrojów chorobotwórczych obecnych w organizmie.

Dodatkowo laktoferyna działa jako pożywka dla dobroczynnych bakterii bytujących w jelicie i pochwie. To białko określane jako kameleon wspiera oraz reguluje odporność organizmu wielotorowo: poprzez hamowanie rozwoju lub unieszkodliwianie komórek patogenów, wyciszanie bądź w razie potrzeby wzmaganie procesów zapalnych.

Wszędzie tam gdzie może wytworzyć się stan zapalny czy namnożyć chorobotwórcze bakterie lub wirusy organizm wydziela laktoferynę. Można powiedzieć, że jest ona na jego pierwszej linii obrony. W związku z tym jej stężenie w organizmie naturalnie wzrasta podczas stanów chorobowych, niemniej podczas ciąży obserwuje się zmiany w funkcji układu odpornościowego czy krwiotwórczego, a zatem warto rozważyć jej dodatkową podaż w formie suplementu diety.

Laktoferyna – czy suplementować?


Jak już wiemy, znaczenie laktoferyny dla ludzkiego organizmu jest nie do ocenienia, ponieważ pełni ona funkcję m.in. przeciwdrobnoustrojową, przeciwzapalną, do tego wykazuje duże powinowactwo do jonów żelaza i bierze udział w regulacji wykorzystywania żelaza oraz odpowiedziach immunologicznych organizmu. Z każdym rokiem odkrywane są nowe możliwości terapeutyczne wykorzystania tego niezwykłego białka.

Na ten moment na podstawie dostępnych badań laktoferyna może być przydatna w następujących obszarach terapeutycznych dotyczących ciężarnych: profilaktyka anemii z niedoboru żelaza i wynikającego z niego ryzyka porodu przedwczesnego, redukcja stanów zapalnych i zakażeń bakteryjnych pochwy oraz wsparcie układu odpornościowego.

Produkty zawierające laktoferynę sprawdzą się u osób chcących poprawić przyswajalność żelaza z diety oraz swoją odporność, odgrywają ogromną rolę u ciężarnych, które są podatne na niedobory żelaza z diety i rozwój anemii. Pamiętajmy, że wcześnie wdrożona profilaktyka może zapobiec rozwojowi tej choroby.

KONKURS



Chcesz wygrać poduszkę w kształcie rogala do spania i karmienia piersią marki Plantule wraz z zestawem Femaltiker Plus?
Wystarczy, że odpowiesz na krótkie pytanie.

Pytanie konkursowe:
A jak wygląda Twoja dieta w ciąży? Czego nie może w niej zabraknąć?

Odpowiedzi prosimy wysyłać na adres mailowy redakcji: Nkonkurs@mamadu.pl do dnia 16 września 2021 roku.

Łącznie do wygrania są trzy zestawy nagród.
Regulamin konkursu znajdziesz TUTAJ.