Który miód na przeziębienie? Pamiętaj, ten będzie najlepszy dla dziecka

Iza Orlicz
Rusza sezon na infekcje jesienno-zimowe, a to zwykle oznacza, że wcześniej czy później usłyszysz od swojego dziecka: "Mamo, mam katar i boli mnie gardło”. Jak naturalnymi sposobami wspomóc organizm w walce z wirusami? Wypróbuj koniecznie ten rodzaj miodu, który sprawdza się przy dolegliwościach ze strony układu oddechowego.
Jaki miód jest najlepszy dla dziecka? unsplash.com


Mowa o miodzie akacjowym, szczególnie polecanym dla dzieci, bo jest łagodny, słodki, ma przyjemny zapach, do tego rzadko powoduje reakcje alergiczne. To zwykle też pierwszy wybór rodziców, gdy dopiero wprowadzają miody do dziecięcego jadłospisu. Miód akacjowy jest delikatny, do tego posiada liczne właściwości prozdrowotne. Jakie?


Łagodzi objawy infekcji


Jest źródłem witamin z grupy B oraz magnezu, potasu, wapnia, manganu, kwasu foliowego, biotyny, a to oznacza, że wpływa doskonale na wzmocnienie układu odpornościowego.

Do tego zawiera naturalne i dobrze przyswajalne węglowodany, dzięki czemu sprawdza się, gdy dziecko odczuwa pierwsze objawy osłabienia, zmęczenia czy wyczerpania rozwijającą się w jego organizmie infekcją. Ma też właściwości uspokajające i pomaga w zasypianiu.

Najważniejszą jednak zaletą miodu akacjowego są jego antyseptyczne właściwości. Niszczy wirusy i drobnoustroje, dzięki czemu łagodzi pierwsze objawy infekcji, takie jak: ból gardła, katar, kaszel. Ma też właściwości moczopędne, przyspiesza w ten sposób usuwanie wirusów z organizmu.

Jeśli nasze dziecko lubi miody, dobrze jest podawać naprzemiennie akacjowy z lipowym (ma właściwości bakteriobójcze, przeciwgorączkowe i napotne) lub nektarowo-spadziowym, który jest ostrzejszy w smaku, ale ma więcej właściwości antybiotycznych (czyli wykazuje działanie antybakteryjne).

Jak przechowywać miód?


By miód nie stracił swoich cennych, prozdrowotnych właściwości najlepiej trzymać go w ciemnym, suchym i chłodnym miejscu (gdzie temperatura nie wzrasta do 20 stopni C). Warto też pamiętać, że normalnym procesem jest krystalizacja miodu – jej czas zależy od gatunku miodu – jedne krystalizują szybciej (te z większą zawartością cukrów, czyli glukozy i fruktozy), inne później. Krystalizacja nie zmienia jednak właściwości zdrowotnych miodu.

Przed sezonem jesienno-zimowym na półkach sklepowych pojawiają się różnego rodzaju miody, niestety czasem sztuczne lub z mieszanek miodów. Jak rozpoznać te prawdziwe? Najlepiej kupować go ze sprawdzonych pasiek.

Zwracaj uwagę na to, czy są pod kontrolą inspekcji weterynaryjnej lub sanepidu i rzetelnie informują o ich pochodzeniu. Na każdym słoiku z miodem powinna być etykieta z podstawowymi informacjami na temat produktu. Powinny znaleźć się na niej: dane pasieki, w tym nr weterynaryjny, nazwa miodu, data przydatności do spożycia, warunki przechowywania i kraj pochodzenia.