Marchewkowy zawrót głowy. Warzywne ciasto idealne do popołudniowej kawy i nie tylko [PRZEPIS]
Ciasto marchewkowe to nieodzowny element jesiennych dni. Proste w wykonaniu, soczyste i bajecznie smaczne zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy, również tych najmłodszych. Po przełożeniu lekkim kremem z mascarpone sprawdzi się nawet w roli urodzinowego tortu.
Prosty przepis na ciasto marchewkowe
Składniki na najlepsze ciasto marchewkowe- 20 dkg drobno startej marchewki
- 20 dkg drobnego cukru
- niewielkie pokrojone w kostkę jabłko
- 2 jajka
- 150 ml oleju
- 5 dkg posiekanych orzechów włoskich
- 20 dkg mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka cynamonu
- opakowanie cukru migdałowego
- szczypta soli
Jak zrobić proste i smaczne ciasto marchewkowe
Jajka wbij do miski i rozkłóć, następnie dodaj obydwa cukry i ubijaj do podwojenia objętości, cienkim strumieniem dodawaj olej, nie przestawiając ubijać masy. Dodaj marchewkę, pokrojone w kostkę jabłko i posiekane orzechy. Partiami dodawaj mąkę, cały czas mieszając. Na koniec dodaj proszek do pieczenia, cynamon i sól. Całość dokładnie wymieszaj.Nagrzej piekarnik do 150-160 stopni, funkcja grzania góra i dół, bez termoobiegu. Przełóż masę do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika na około 60 min. Po tym czasie sprawdź, czy ciasto marchewkowe się upiekło, wbijając w nie wykałaczkę lub patyk do szaszłyków. Jeśli patyczek jest suchy, ciasto jest gotowe.
Po wyjęciu z piekarnika pozwól, by ciasto marchewkowe wystygało, przed podaniem można lekko oprószyć cukrem waniliowym lub polać polewą czekoladową. W wersji bardziej wykwintnej można przełożyć prostym kremem z mascarpone.
Przpis na prosty krem mascarpone do ciasta marchewkowego
Składniki na krem mascarpone- 200 g serka mascarpone
- 200 ml śmietanki 336 proc. tłuszczu
- sok z połowy cytryny
- 2 łyżki cukru pudru
Jak zrobić krem z mascarpone do tortu
Schłodzoną śmietankę ubić na niezbyt sztywną pianę, dodawać partiami serek i dalej miksować na niewielkiej mocy miksera, dodać cukier puder i sok z cytryny. Wymieszać.Przełożyć kremem wystudzone ciasto, np. marchewkowe i włożyć do lodówki, przed podaniem udekorować wg. uznania.
Może cię zainteresować także: Zjawiskowa zapiekanka z cukinii i młodej marchwi. Dzięki temu trikowi, zrobisz ją w kilka chwil