Wzmocnij odporność dziecka przed szczytem jesiennych infekcji. Te syropy działają cuda (PRZEPISY)

Iza Orlicz
By dziecko jak najmniej chorowało w sezonie jesienno-zimowym, najlepiej zacznij wzmacniać jego odporność już dziś. Nie musisz mu podawać gotowych, często niezbyt smacznych preparatów czy leków. Postaw na 100-procentową naturalność.
Jak naturalnie wzmocnić odporność dziecka? unsplash.com


Układ odpornościowy dziecka osiąga pełną dojrzałość dopiero ok. 12-14 roku życia, dlatego młodsze dzieci chorują częściej, bo łatwiej poddają się atakowi wirusów czy bakterii. Możemy jednak zadbać o skuteczne wzmocnienie systemu immunologicznego dziecka. Jak to zrobić? Najlepiej naturalnymi sposobami, na kilka tygodni przed sezonem na jesienno-zimowe infekcje.


Syropy na wzmocnienie odporności


Trzy syropy są szczególnie skuteczne, jeśli chcemy wesprzeć odporność naszego dziecka. Ich przygotowanie zajmie ci niewiele czasu, możesz więc zrobić wszystkie i sprawdzić, który twojemu dziecku będzie smakował najbardziej.

Syrop czosnkowy. Czosnek uważany jest za naturalny antybiotyk, dlatego można go stosować zarówno profilaktycznie, jak i leczniczo. Jak przygotować syrop? Będziesz potrzebować: 1 główkę dobrego jakościowo czosnku, 5-6 łyżeczek miodu (np. lipowego, akacjowego, spadziowego), sok z 1 cytryny, 1 szklanka przegotowanej wody.

Przeciśnij czosnek przez wyciskarkę, przełóż do słoika. Dodaj miód, sok z cytryny i wodę. Wszystko starannie wymieszaj, odstaw w ciemne i chłodne miejsce. Po dwóch dniach całość przecedź, odlej do nowego naczynia (może być mały słoiczek), trzymaj w lodówce (maksymalnie 2 tygodnie). Podawaj dziecku 1 łyżeczkę dziennie.

Syrop z czarnego bzu. Czarny bez znany jest ze swoich przeciwzapalnych właściwości, wzmacnia też odporność i skraca czas trwania infekcji. Jak przygotować syrop z czarnego bzu? Będziesz potrzebować: 1 kg dojrzałych owoców czarnego bzu, 1 szklankę wody i 1 szklankę cukru (lub już gotowy syrop można dosłodzić miodem do smaku).

Oczyść i umyj owoce, zalej wodą, dodaj cukier. Gotuj całość przez ok. 2 godziny (nigdy nie spożywaj czarnego bzu na surowo, bo może być trujący), aż zgęstnieje. Odcedź syrop i gotuj go na małym ogniu jeszcze ok. 1 godziny. Następnie jeszcze gorący przelej do słoików, zamknij szczelnie, odwróć do góry dnem i pozostaw do wystygnięcia. Dawkowanie to 1-2 łyżeczki dziennie.

Syrop imbirowy. Korzeń imbiru wzmacnia organizm, najlepiej stosować go profilaktycznie lub przy pierwszych objawach infekcji. Jak przygotować syrop? Będziesz potrzebować: korzeń imbiru o długości ok. 3 cm, 2 cytryny, kilka łyżek miodu. Imbir obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach, następnie zalej go 1 litrem gorącej przegotowanej wody.

Cytryny sparz wrzątkiem, wyciśnij z nich sok, dodaj do imbiru. Gdy trochę przestygnie dolej miód, wymieszaj, przelej do słoika lub butelki. Odstaw w chłodne i ciemne miejsce na 24 godziny. Dawkowanie dla dzieci to 1 łyżeczka na dobę, w razie infekcji można dawkę zwiększyć.