Jak wybrać idealnego arbuza, patrząc jedynie na skorupę? Decydująca jest ta jedna rzecz
Jest lato, a więc z przyjemnością możemy zajadać się przepysznymi i świeżymi owocami. Jednym z nich jest z pewnością arbuz, który idealnie sprawdzi się jako przekąska w upalne dni. Przy wyborze łatwo jednak o pomyłkę. Wyjaśniamy, jak wybrać arbuza, by był pyszny i pełen smaku.
Arbuz – jak go wybrać?
Kupujesz arbuza, który ma lśniącą skorupę i masz nadzieję, że będzie dobry? Bardzo prawdopodobne, że nie będzie, bo takie owoce są zazwyczaj niedojrzałe. Jak więc rozpoznać wnętrze arbuza, patrząc jedynie na jego skorupę.Oto krótki i bardzo przydatny poradnik, jak wybrać arbuza, by był pyszny:Może cię zainteresować także: Ciepło, cieplej, gorąco! Jeden owoc daje ekspresowe nawodnienie i koi pragnienie
- arbuz, który ma jajowaty kształt, najczęściej będzie wodnisty w smaku;
- arbuz, na którym widzimy białe kółko, bardzo często będzie pozbawiony smaku;
- ciemna i jednolita skorupa oznacza, że arbuz jest dojrzały;
- gdy widzimy, że arbuz lśni, to możemy spodziewać się, że będzie niedojrzały;
- kiedy zauważamy na arbuzie niewielką sieć, możemy podejrzewać, że będzie bez smaku;
- kiedy zauważymy, że arbuz ma na sobie żółte kółko, zazwyczaj będzie on pełen smaku. Warto więc wybierać takiego arbuza.
Czy arbuz jest zdrowy?
Wiele osób zadaje sobie pytanie, czy arbuz jest zdrowy. Odpowiadamy: bardzo! Nie tylko nawadnia podczas upałów, ale także pozytywnie wpływa na funkcjonowanie nerek, zapobiega zatrzymywaniu się wody w organizmie czy pozytywnie wpływa na pracę serca, a także zapobiega miażdżycy.Poza tym arbuz nie zawiera zbyt dużo kalorii (ok. 35 kcal na 100 mg), a jednocześnie wspomaga przemianę materii. Warto go jeść, gdy chcemy dbać o linię. Jak widać, arbuz ma mnóstwo właściwości, które wspierają pracę naszego organizmu. Teraz wystarczy tylko pójść do sklepu i wybrać owoc, bacznie przyglądając się jego skorupie.
Może cię zainteresować także: Większość z nas popełnia błąd przy jedzeniu arbuza. Robimy inaczej, niż powinniśmy