Wspomagają odchudzanie i nie tylko! 5 zaskakujących zdrowotnych właściwości borówek, znasz je?

Iza Orlicz
Rozpoczął się właśnie sezon na borówki. I choć drugi człon ich nazwy brzmi "amerykańskie”, to z powodzeniem są uprawiane w naszym kraju. Czy warto je jeść? Odpowiedź brzmi: zdecydowanie tak! Oto ich najważniejsze prozdrowotne właściwości.
Borówki są nie tylko smaczne, ale też zdrowe Instagram/znanainfluencerka


Borówka amerykańska to kuzynka naszych rodzimych jagód. Jest równie smaczna (a nawet słodsza, jeśli ktoś woli taki smak), może być głównym składnikiem ciast, ale też dodatkiem do owsianki, jaglanki czy domowej roboty lodów. Ale warto je jeść nie tylko ze względu na ich walory smakowe, ale przede wszystkim na właściwości zdrowotne. Czy znasz je wszystkie?


1. Wpływa pozytywnie na serce i zmniejsza ryzyko nadciśnienia. Dzięki zawartym w niej składnikom, głównie antyoksydantom (w tym flawonoidom) regularnie spożywanie borówek zmniejsza ryzyko chorób serca, miażdżycy, bo obniża poziom tzw. "złego” cholesterolu” oraz reguluje poziom ciśnienia tętniczego krwi.

2. Poprawia pamięć. Jak wykazało badanie z 2010 roku, przeprowadzone przez brytyjskich naukowców sok borówkowy pity codziennie poprawił pamięć, funkcje poznawcze i koncentrację badanych już po 12 tygodniach trwania eksperymentu. Do tego uczestnicy mieli niższy poziom cukru we krwi, zgłaszali też poprawę samopoczucia.

3. Chroni wątrobę. Łagodzi stany zapalne w obrębie układu pokarmowego, działa również ochronnie na komórki wątroby. Regeneruje je, ale też zapobiega rozwojowi marskości wątroby.

4. Poprawia wzrok. Dzięki zawartości witamin (w tym K, C, A) wspomaga pracę oczu. Można je stosować w profilaktyce zaćmy i plamki żółtej oka. Borówki zawierają też antocyjany działające regenerująco na receptory oka, poprawiając widzenie nie tylko w dzień, ale i po zmroku.

5. Wspomaga odchudzanie. Borówki są niskokaloryczne – jedna porcja (ok. szklanki) zawiera 80 kcal. Dostarczają za to spore ilości błonnika, który reguluje perystaltykę jelit, daje uczucie sytości i zmniejsza apetyt.