Ciasto, bez ciasta. Oto najłatwiejszy przepis na niezwykły deser

Marta Lewandowska
Lipiec obfituje w polskie owoce, aż żal ich nie wykorzystać w kuchni. Mamy dla was przepis na ciasto, które mało, że robi się bez...ciasta, to jeszcze jest tak łatwe do wykonania, że spokojnie możecie zaprosić do pomocy dzieci. A na koniec nie trzeba czekać, aż wystygnie!
Morele pod kruszonką to minimum wysiłku, a doskonały smak. Fot. 123RF

Gotowanie z dziećmi

Często wzbraniamy się przed gotowaniem z dziećmi w obawie przed bałaganem, ale radość i wspólne doświadczenia są tego warte. Dzieci, które niechętnie próbują nowych potraw, gotując wspólnie z rodzicami, otwierają się, a własnoręcznie przyrządzone potrawy smakują najlepiej.

Maluch może nie przygotuje wyśmienitego sufletu, ale z deserem, który dziś wam proponujemy, z odrobiną pomocy mamy poradzi sobie nawet przedszkolak. Oto przepis na najlepsze ciasto bez ciasta, czyli morele pod kruszonką.

Składniki na najłatwiejsze "ciasto" z morelami


Jak przygotować ciasto z morelami (bez jajek)

Owoce umyj i osusz, przekrój a pół lub cztery części, pozwól dziecku wyjąć pestki. Włóżcie morele do miski, a następnie oprószcie je mąką ziemniaczaną i cynamonem, Możesz dać dziecku odmierzone ilości i poprosić o przesypanie ich przez sitko, dzięki temu nie będzie całej mąki w jednym miejscu. Dokładnie wymieszaj.


Przełóżcie morele do naczynia żaroodpornego. Do tej samej miski przełóż miękkie masło, przesiejcie mąkę pszenną i cukier puder. Zagniećcie kruszonkę. Warto zawinąć ją w folię spożywczą i włożyć przynajmniej na 30 minut do zamrażarki.

Nagrzej piekarnik do 180 st. Celsjusza. Podzielcie schłodzoną kruszonkę na pół i razem niedbale pokruszcie ją na owoce, twoja połowa jest po to, żeby zakryć ubytki, całe owoce powinny zostać zakryte, ale niezbyt szczelnie.

Wstaw deser do nagrzanego piekarnika, po około 20 minutach kruszonka powinna zacząć się rumienić, oznacza to, że morele pod kruszonką są gotowe. Można je jeść nieomal od razu, wystarczy nałożyć porcje na miseczki. Wybornie smakuje również z lodami waniliowymi.