3-latek gotuje obiad dla rodziny na otwartym ogniu. 8 rzeczy, które mogą pójść źle [WIDEO]

Aneta Zabłocka
Odliczamy chwile, kiedy nasze dzieci, zamiast pytać "co na obiad?", same sięgną do lodówki i ugotują coś dla siebie. Jeszcze lepiej, gdyby wpadły na pomysł przygotować coś dla całej rodziny.
3-latek gotuje obiad dla rodziny na otwartym ogniu. 8 rzeczy, które szokują Fot. Buzzfeed
Jednak chyba nie spodziewamy się takich rzeczy po 3-latku?

W internecie krąży wideo, na którym maluch przygotowuje smażonego kurczaka z warzywami na obiad. Nie, i wcale nie robi tego w wyimaginowany sposób na zabawkowej kuchni.

W upale otwartego ognia, z ostrym nożem w ręku 3-letni szef kuchni serwuje posiłek. Trudno się nie zachwycić, ale jeszcze trudniej oprzeć się zaciskaniu powiek w obawie, że za chwilę małemu kucharzowi coś się stanie.


Dlatego, że:

Smaży na gorącym tłuszczu - ponad 100 stopni na patelni, a mały wrzuca bezpardonowo kurczaka. Kto dostał kroplą rozgrzanego oleju w dłoń albo policzek, niech wstrzyma oddech.

Kroi surowe mięso - bezpieczeństwo i higiena pracy, a w tym wypadku operacja na piersi kurczaka, która jest surowa to podstawa. Małe dzieci raczej brzydzą się surowizny, ale ten młodzik rozciął pierś z zimną krwią. A bakterie? Czy pamiętał, żeby nie myć drobiu pod wodą? Czy na pewno używał deski tylko do mięsa?

Kroi ostrym nożem - każde dziecko prędzej czy później dostaje w prezencie drewniane warzywa z rzepem i plastikowy nóż do zabawy. Mało kto za to wpadnie na pomysł, że by podarować dziecku ostrze ze stali. 3-letniemu dziecku!

Wrzuca ryż do wrzątku - na pewno idealnie odmierzona woda w proporcji 2:1 w stosunku do miarki ryżu. Te bąble gorącej wody nie wyglądają jednak przyjaźnie.

Dodaje przyprawy - trzeba przyznać, że chef ma raczej ciężką rękę do przypraw. Na patelni lądują spore ilości ziół, soli i papryki.

Miesza - patrzę i nie wierzę, bo to dziecko ledwo jest w stanie utrzymać drewnianą szpatułkę. Na pewno nierównomiernie przewrócił kawałki mięsa na patelni. Teraz kurczak będzie momentami suchy!

Operacje na szklanych naczyniach - ciekawe, ile miarek i misek rozbiło się o podłogę, zanim mały wyćwiczył chwyt do utrzymania ciężkich naczyń...

Stoi przy żywym ogniu - wielkie gotowanie odbywa się na kuchence gazowej. Tak, kucharze preferują gaz, bo lepiej się na nim gotuje. A jednak nie mają w kuchni sous-chefów, którzy nie ukończyli przedszkola.
3-latek gotuje obiad dla rodziny na otwartym ogniu. 8 rzeczy, które szokująFot. Buzzfeed
Jednak szalę przelewa komentarz matki chłopca, która tłumaczy, że mały zaczął gotować, gdy miał 14-miesięcy. 14! Niektóre dzieci zaczynają chodzić, a mały zasuwał przy garach.

Mama mówi, że do 3 roku życia chłopiec miał zakaz samodzielnego używania kuchenki gazowej. Zawsze nadzoruje jego kuchenne poczynania.

Złotowłosy 3-latek przygotowuje kurczaka z brokułami, makaron z mięsem, obiera z wielką wprawą ziemniaki.

A teraz spójrzcie na wasze zamówienie w Uber Eats czy Pyszne.pl, nastolatka, który sprawdza, jak długo świeci się światło w lodówce i wyrzućcie wszystkie słoiki z gotowcami ze spiżarki.

Idzie nowe.
Na razie ma 3 lata, ale za kolejne tyle zostanie gwiazdą Tik Toka. I kto wie, czy wtedy nasze dzieci i my sami się nim nie zainspirujemy.