Domowe sorbety, które nie są pełne kryształków lodu. Jak zrobić aksamitnie gładkie lody?

Aneta Zabłocka
Intensywnie owocowe, lekko kwaśne, orzeźwiające i po prostu pyszne. Domowe sorbety z owoców lata zachwycają smakiem, o ile nie są pełne kryształków lodu. Jak się ich pobyć, by cieszyć się aksamitną strukturą lodów?
Jak zrobić domowy sorbet owocowy? Fot. Unsplash
Latem stragany są tak pełne owoców, że żal nie zgarnąć jednego koszyczka truskawek, drugiego porzeczek, jeszcze kilka brzoskwiń i może małą foremkę borówek.

Możesz zjeść od razu albo przygotować zimny deser dla całej rodziny. Idealnym rozwiązaniem są sorbety, ale jak je zrobić, by w zębach nie chrzęszczały kryształki lodu wynikające z mrożenia wody zawartej w owocach?

Przepis na sorbet bez kryształków lodu

Przebierz, umyj i pokrój owoce, z których chcesz przygotować sorbet. Podgrzej je w garnku z odrobiną wody. Poczekaj aż puszczą sok. Możesz dodać trochę cukru, jeśli chcesz lub słodzika. On zagęści owocowy syrop w garnku.


Miękkie i zatopione w soku owoce, zestaw z ognia. Pozwól im się wystudzić, a następnie sięgnij po blender. Zmiksuj owoce na gładką masę. Przelej ją do formy.

By lody miały gładką konsystencję bez kryształków lodu, wyjmij je z zamrażarki po 30 minutach i znów przełóż do blendera. Zmiksuj całość jeszcze raz i ponownie wstaw do zimna.

Gotowe sorbety są zwykle bardzo twarde. Przed serwowaniem wyjmij je na kilka minut z zamrażarki, aby złapały ciepła. Łatwiej będą się nakładać.