Została ci połówka cebuli i nie wiesz, co z nią zrobić? Znamy to i mamy świetny trick

Marta Lewandowska
Robisz sałatkę, zużywasz tylko pół cebuli i resztę wkładasz do lodówki, ale tam szybko wysycha? Jest na to sposób, żeby nawet przez tydzień zachowała świeżość, wystarczy prosty trik.
unsplash.com

Nie marnuj jedzenia

Ileż razy zdarzyło się, że wykorzystując jedynie kawałek cebuli, odkładamy resztę do lodówki, żeby wykorzystać ją później, jednak już następnego dnia jest wysuszona i nieapetyczna. W efekcie, zamiast ją zużyć, wyrzucasz do kosza.

Powiedzmy stanowcze dość marnowaniu jedzenia i wykorzystajmy ją do końca. Wystarczy pozostałą część cebuli posmarować w miejscu nacięcia odrobiną masła. Ten prosty trik ogranicza dostęp powietrza do warzywa, dzięki czemu zachowuje ono dłużej świeżość.

Tak zabezpieczoną cebulę można przechowywać w lodówce nawet do tygodnia. Nie straci świeżości i z powodzeniem wykorzystasz ją do samego końca.


Ten sam sposób sprawdzi się przy ogórku. Pamiętaj jednak, żeby odłożyć warzywo do lodówki, żeby masło się nie stopiło pod wpływem temperatury w kuchni.