Ile kosztują polskie szparagi? Ceny warzyw sezonowych przekraczają granice rozsądku

Marta Lewandowska
Mimo deszczowej majówki czujemy wiosnę. Powoli zmienia się też nasza dieta. Szukamy w sklepach produktów sezonowych, które pozwoliłyby przywołać słoneczne dni. Jednak jeśli masz zwyczaj robić zakupy na bazarze, możesz mocno się zdziwić, bo produkty, na które powinien już być szczyt sezonu, są bardzo drogie!
Ceny szparagów przerażają. unsplash.com

Zimny kwiecień - drogie szparagi

Najzimniejszy od 24 lat kwiecień nie pozostaje bez szkody dla zbiorów. W ubiegłym roku w całej Polsce kwitły jabłonie i pola rzepaku, dziś próżno ich szukać. Przyroda budzi się niespiesznie. To niestety przekłada się na ceny warzyw.

Szparagi, które jeszcze niedawno w Lidlu czy Biedronce można było kupić po 10 zł za pęczek, dziś w dyskontach kosztują 15 zł. A to dlatego, że coraz częściej na sklepowe półki trafiają produkty z naszej części Europy, a tych niestety jest mało, co znacznie podwyższa ich ceny. Niestety trudno tam o polskie uprawy. Te znajdziecie na bazarach, a za polskie pochodzenie zielonego przysmaku trzeba dopłacić. Na straganie za szparagi trzeba zapłacić nawet 25 zł. W Łodzi cena wynosi około 17 zł za pęczek zielonych szparagów. W centrum Warszawy można kupić w cenie z dyskontu, jednak trudno uwierzyć, że urosły w Polsce.

A może botwinka

Zdecydowanie taniej kupicie za to inny wiosenny przysmak. Botwinka na start sezonu w dyskontach będzie dostępna za niespełna 3 zł za pęczek. Na bazarze trzeba za nią zapłacić prawie dwukrotnie drożej, bo około 5 zł za około 500 g botwinki.