Wow! Z tą kaszą można zrobić naprawdę wszystko. Twoje dziecko ją pokocha
Zawiera cenne witaminy i minerały, jest pożywna, a przy tym lekkostrawna, ma właściwości antywirusowe, dzięki czemu nie tylko zapobiega infekcjom, ale też wzmacnia odporność. Kasza jaglana, bo o niej mowa, może być podawana już niemowlętom, niestety czasem jej smak nie odpowiada dzieciom. Jak ją zatem „przemycić” w naszym codziennym jadłospisie?
- Kasza jaglana jest nie tylko pożywna, lekkostrawna, ale też bardzo zdrowa: zawiera mnóstwo witamin i minerałów.
- Kasza jaglana ma właściwości przeciwwirusowe, wzmacnia też odporność.
- Oto przepisy z kaszą jaglaną w roli głównej, dzięki którym pokocha ją twoje dziecko.
Kasza jaglana jest lekkostrawna i dobrze przyswajalna, dlatego świetnie nadaje się dla małych dziecięcych brzuszków. Zawiera mnóstwo witamin i minerałów (m.in. wit. E, z grupy B) oraz magnez, wapń, żelazo, potas, fosfor oraz krzem, który m.in. wpływa na mineralizację i wzmacnia kości.
Kasza jaglana poprawia odporność, ale warto ją też jeść na początku infekcji wirusowej, bo zmniejsza stan zapalny błon śluzowych i wysusza nadmiar powstałej wydzieliny. Jak więc zachęcić dziecko do jedzenia kaszy jaglanej? Oto kilka świetnych przepisów, dzięki którym twoje dzieci pokochają ją.
Jaglane kulki
Składniki (na ok. 20-25 sztuk):
150 g kaszy jaglanej
400 ml mleka roślinnego
120 g wiórek kokosowych + do obtoczenia
½ łyżeczki soli
1 łyżeczki ekstraktu migdałowego
4 łyżki erytrytolu/ksylitolu (opcjonalnie cukru)
20-25 sztuk migdałów blanszowanych (kupnych lub zblanszowanych samemu)
Przygotowanie
Kaszę najpierw przepłucz wrzącą, a następnie zimną wodą (wtedy nie będzie gorzka), zalej mlekiem, posól, posłodź, dodaj ekstrakt migdałowy. Gotuj ok. 15 min na małym ogniu, aż kasza wchłonie mleko. Gdy kasza będzie miękka dodaj wiórki i zblenduj całość na jednolitą masę. Uformuj niewielkie kulki, do środka włóż migdał, obtocz w wiórkach, przed podaniem możesz schłodzić w lodówce.
Budyń czekoladowo-jaglany
Składniki (na 4 porcje):
100 g kaszy jaglanej
3 łyżki kakao
650 ml mleka roślinnego (bez cukru) np. ryżowego
3 łyżki syropu klonowego
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
200 g owoców leśnych (np. z mrożonki)
2 łyżki migdałów posiekanych
Przygotowanie:
Kaszę opłucz, wrzuć do garnka, wlej mleko roślinne (zostaw 50 ml), wsyp kakao. Dokładnie wymieszaj, dodaj syrop klonowy. Gotuj przez ok. 15-17 minut, do momentu aż kasza zmięknie. W zimnym mleku rozprowadź mąkę ziemniaczaną, dodaj do kaszy, zagotuj. Podziel na porcje. Dodaj rozmrożone owoce, posyp migdałami.
Kotleciki z kaszy jaglanej
Składniki:
1 szklanka kaszy jaglanej
1 mała cebula
2 marchewki
1 pietruszka
1 jajko
natka świeżej pietruszki
koperek
200 g pieczarek
olej lub oliwa z oliwek
sól, pieprz
2 łyżki bułki tartej
Przygotowanie:
Ugotuj kaszę, marchewkę, pietruszkę i jajko. Na patelni usmaż cebulę i pieczarki, przypraw. Do ostudzonej kaszy dodaj warzywa starte na tarce, ugotowane jajko i pieczarki. Szczypiorek i pietruszkę drobno pokrój, dodaj do całości razem z bułka tartą, dokładnie wymieszaj. Uformuj małe kotleciki. Można je upiec w 180 stopniach albo usmażyć na patelni.
Jaglanka z syropem klonowym
Składniki:
1/2 szklanki kaszy jaglanej
1 szklanka mleka
3 łyżeczki syropu klonowego
1 banan
garść orzechów
Przygotowanie:
To chyba najprostszy i najszybszy przepis na kaszę jaglaną. Kaszę najpierw przepłucz wrzącą, a następnie zimną wodą, zalej mlekiem (krowim lub roślinnym – takim, jakie lubi twoje dziecko), ugotuj. Gdy będzie już miękka, wyłóż do miseczki, pokrój banana, posyp rozdrobnionymi orzechami, polej syropem klonowym. Możesz do tej kaszy dodać też odrobinę masła orzechowego albo jakikolwiek dodatek (owoce, posypka), którą uwielbia twoje dziecko.