Po gotowaniu ziemniaków sprawdź, jaki kolor ma woda. Chodzi o zdrowie!
Młode ziemniaki zaczynają w sklepach pojawiać się już w maju. Te najwcześniejsze partie to na ogół produkty importowane. Mało kto wie, że niektóre ziemniaki zawierają dużo solaniny. O tym, czy tak jest, świadczy konkretny kolor wody po gotowaniu ziemniaków. Warto zwrócić na to uwagę, szczególnie wiosną.

Solanina w ziemniakach
Solanina to toksyczna substancja, której nadmierne spożycie może powodować nudności, gorączkę czy osłabienie. Niestety kupując nieodpowiednie warzywa m.in. ziemniaki, można ją nieświadomie skonsumować.Ziemniaki naturalnie zwierają niewielkie ilości tej substancji. Jednak zielone ziemniaki mają znacznie większe stężenie solaniny. Szczególnie te pojawiające się jeszcze wiosną. Najwięcej solaniny jest w kiełkach ziemniaków, które pojawiają się m.in. wtedy, gdy warzywo jest źle przechowywane oraz w zielonych łupinach.