Kawa BIO. Zdradzamy ciekawostki i sekrety tego coraz modniejszego rodzaju kawy
Nieprzypadkowo mówi się o kawie, że to napój, który rządzi światem. Każdego dnia konsumujemy około 2,25 miliarda filiżanek "małej czarnej", urzeczeni jej smakiem, zapachem i pobudzającymi właściwościami. Jeśli masz w sobie ducha eco, powinnaś być zainteresowana nie tylko samą mocy kawy i rytuałem jej parzenia, ale także drogą, jaką pokonują jej ziarna, zanim trafią do twojego domowego ekspresu.
- Czym jest kawa BIO? To kawa pozbawiona chemicznych dodatków, która pochodzi z organicznych upraw.
- Jak rozpoznać kawę BIO? Po opakowaniu ze znacznkiem BIO i symbolach określonych certyfikatów ekologicznych.
- Skąd pochodzi kawa BIO? Głównie z Afryki i Ameryki Łacińskiej. Uprawiana jest w takich krajach jak Etiopia, Kenia, Gwatemala i Dominikana.
- Dla kogo przeznaczona jest kawa BIO? Dla wszystkich dbających o zdrowie z naciskiem na alergików, a także dla konsumentów, którzy są zwolennikami ekologicznego rolnictwa.
Kawa BIO pochodzi zawsze z ekologicznej plantacji. Takie miano otrzymują jedynie uprawy, które nie stosują żadnych nawozów sztucznych ani pestycydów, kierując się zasadą, że od tej reguły nie istnieją wyjątki. Ponieważ kawa o takim pochodzeniu nie zawiera chemicznych dodatków, wśród których nie brakuje szkodliwych substancji, bywa też określana jako kawa organiczna.
W sklepach opakowanie z kawą organiczną można rozpoznać po znaczku "BIO" oraz symbolach i nazwach określonych certyfikatów ekologicznych. To one są potwierdzeniem tego, że plantacja, z których pochodzi kawa BIO, dba o ekosystem i glebę. W uprawach kawy organicznej przodują głównie drobni rolnicy, którzy zamiast na maszyny, stawiają na ręczną metodę zbiorów.
Kawa BIO pochodzi z ekologicznych plantacji, które zakładane są w m.in. Kenii.•Facebook / bogactwokaw.pl
W większości przypadków kawa organiczna powstaje z gatunku arabica, najstarszej i najpopularniejszej na świecie odmiany kawowca. Ziarna kawy arabskiej (choć pochodzi ona z Etiopii, nazwę zawdzięcza Jemenowi, krajowi na Półwyspie Arabskim, gdzie po raz pierwszy zrobiono z niej napar) wyróżnia większa ilość cukrów i tłuszczy oraz czterokrotnie mniejsza zawartość kofeiny w porównaniu z robustą znano też jako kawa kongijska. Takie połączenie sprawia, że smak arabiki jest lekko czekoladowy i delikatny.
Z bujnych lasów Etiopii pochodzi np. arabika Etiopia Bonga Forest BIO. Jej uprawy znajdują się w regionie Kafa w pobliżu miejscowości Bonga w dolinie Barta. Swoje atuty ta ziarnista kawa zawdzięcza ręcznej selekcji najlepszych owoców kawowca i ich starannej obróbce. Na jej wyjątkowy bukiet smakowy składają się nuty kwiatowe i owocowe, wzbogacone przez posmak kakao i aromat słodkich cytrusów.
Ziarna kawa arabika Etiopia Bonga Forest BIO•Facebook / bogactwokaw.pl
Metodą organiczną uprawiana jest również Dominikana Organic Jarabacoa. Kawa ta rośnie w prowincji La Vega, gdzie znajduje się drugie co do wielkości miasto tego kraju. Jej produkcja, poza tym, że opiera się na ekologicznych rozwiązaniach, przyczynia się również do poprawy warunków życiowych miejscowej społeczności. Z kolei kenijską tradycję uprawy kawy ucieleśnia np. Kenia AB Plus Organic, orzeźwiająca kawa, której ziarna przesiewane są przez specjalne sita AB w rozmiarach 15-16.
Opakowanie kawy ekologicznej Dominikana Organic Jarabacoa•Facebook / bogactwokaw.pl
A jeśli na sercu leżą ci też losy naszej planety, to możesz delektować się kawą BIO ze świadomością, że pijesz napój z "surowca", którego zbiórka i obróbka zostały przeprowadzone bez szkód dla otoczenia, w sposób najmniej przetworzony. Taka kawa wpisuje się więc idealnie w gusta tych konsumentów, których credo to życie zarówno z korzyścią dla zdrowia, jak i w zgodzie ze środowiskiem naturalnym.
Chcesz posmakować ekologicznej kawy? Poszukiwania możesz rozpocząć w tym miejscu. Znajdziesz tam bogaty asortyment kaw BIO ze sprawdzonych źródeł – unikatowe ziarna o niezwykłych walorach smakowych i zdrowotnych, mieszanki, których sposób uprawy i zbiorów w dalekich zakątkach świata wyrażają głęboki szacunek dla przyrody i tego wszystkiego, co otacza człowieka.
Artykuł powstał we współpracy z COFFEE LABORATORY